Στουρνάρας: “Κλειδί για την οικονομία ο τουρισμός φέτος”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη την επόμενη μέρα, ζήτησε να δοθεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την οικονομία, το τι θα συμβεί φέτος στον τουρισμό και επανέλαβε ότι πέρυσι τα έσοδα από τον τομέα αυτόν ήταν 18,5 δισ. Σημείωσε, όμως, υπήρχαν και εκροές καθώς πολλοί Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και ανέφερε ότι συνολικά η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι 8 με 8,5% .

Μιλώντας στην Επιτροπ ή ΔΕΚΟ της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια συζήτησης ανανέωσης της εξαετούς θητείας του από την κυβέρνηση υπογράμμισε ότι χωρίς εμβόλιο και φάρμακο για τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η δυσκολία εκτίμησης για το μέγεθος της ύφεσης το 2020, αλλά χαρακτήρισε “ενθαρρυντικά” τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου.

Εξήρε τον ρόλο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση στην κρίση, λέγοντας ότι η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη χωρίς αυτά και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Όπως είπε, σύμφωνα με την ΤτΕ, η ύφεση για το 2020 κυμαίνεται από 4,5% έως 9,5% με βασικό σενάριο το 6%.

“Για την Ελλάδα υπήρξε πολύ σημαντική επιτυχία ο γρήγορος και αποφασιστικός τρόπος αντίδρασης στον κορονοϊό και δείχνει πως θα κινηθεί από εδώ και μπρος. Το βασικό σενάριο για ύφεση το 2020 είναι περίπου 6% ενώ υπολογίζεται ανάκαμψη 5,5% για το ’21. Βεβαίως οι εκτιμήσεις αλλάζουν κάθε φορά καθώς είμαστε σε φάση μεγάλης αβεβαιότητας χωρίς φάρμακο και χωρίς εμβόλιο”.