Τι έδειξαν μελέτες για τις βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τη διεθνή μελέτη που εξηγεί τον μηχανισμό πρόκλησης βλαβών στον πνεύμονα, εξήγησε ο εκπρόσωπος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την ενημέρωση της Κυριακής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην μελέτη που έγινε από επιστήμονες των Πανεπιστημίων ΗΠΑ, Γερμανίας, Βελγίου, Ελβετίας: «Οι περισσότεροι ασθενείς που καταλήγουν από το κορωνοϊό παρουσιάζουν ένα είδος πνευμονίας με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, που σημαίνει ότι οι κυψελίδες του πνεύμονα δεν λειτουργούν και δεν απορροφούν το οξυγόνο από τον αέρα της ατμόσφαιρας, ώστε να το αποδώσουν στο αίμα και τους ιστούς».

«Οι επιστήμονες προσπάθησαν να διαλευκάνουν το μηχανισμό με τον οποίο ο ιός προσβάλει τον πνεύμονα, μέσω της εξέτασης ιστολογικών παρασκευασμάτων από ασθενείς που κατέληξαν από τη νόσο και διαπίστωσαν ότι οι βλάβες που παρατηρούνται είναι παρόμοιες με τις βλάβες άλλων ιογενών πνευμονιών, με τρεις όμως τουλάχιστον χαρακτηριστικές διαφορές.

-Η πρώτη αφορά την καταστροφή του ενδοθηλίου, δηλαδή την εσωτερική επικάλυψη, των μικρών αγγείων,
– η δεύτερη την παρουσία μικροθρομβώσεων μέσα στα αγγεία και
– η τρίτη τη δημιουργία μιας μορφής νεοαγγείωσης, που σημαίνει την ανάπτυξη ενός δικτύου καινούριων αλλά ατελών αγγείων γύρω από την κυψελίδα.

Στην ίδια μελέτη φάνηκε επίσης ο κεντρικός ρόλος των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ACE2 στην παθογένεια του συγκεκριμένου ιού σε σύγκριση με άλλους αναπνευστικούς ιούς».

«Σε μια άλλη μελέτη, πάλι από τη Γερμανία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA, αναλύθηκαν μετά θάνατον τα ιστολογικά ευρήματα των περιπτώσεων ασθενών που απεβίωσαν στη διάρκεια λοίμωξης από COVID-19.

Τα αποτελέσματα ήταν ότι σε όλους σχεδόν τους ασθενείς υπήρχαν μικροσκοπικά ευρήματα στους πνεύμονες, παρόμοια με αυτά που έχουν περιγραφεί σε ασθενείς με άλλους κορωνοϊούς. όπως είναι αυτοί που προκαλούν το SARS και το MERS.

Τα αποτελέσματα των νέων αυτών μελετών, αναμένεται να συμβάλλουν σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.