Νέο τραπεζικό άλμα στο ΧΑ και χαμόγελα στην Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σταθερά ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στα μεγάλα χρηματιστήρια ανά την Ευρώπη και στο ΧΑ, καθώς η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται και γεννά ελπίδες ότι η βαθιά ύφεση θα έχει σύντομη διάρκεια, ενώ θα συνοδευθεί από δυναμική ανάκαμψη.

Αν και οι οικονομολόγοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει το παγκόσμιο ΑΕΠ σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ και οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν για νέο κύμα κρουσμάτων (που με τη σειρά του θα μπορούσε να φέρει νέο κύμα μέτρων), οι επενδυτές ποντάρουν στα σενάρια αισιοδοξίας.

Έτσι στις 13.20 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ ενισχύεται κατά 1,10% υπερβαίνοντας τις 631 μονάδες, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία ο τζίρος προσεγγίζει τα 32 εκατ. ευρώ. Μεγάλος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης είναι οι τράπεζες που συνεχίζουν για δεύτερη συνεδρίαση το ράλι τους. Ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +6,8%. Για τις τράπεζες η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί να είναι η μείωση των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο Ηρακλής λειτουργεί, αλλά μετ’ εμποδίων, με την Τράπεζα της Ελλάδας να υπογραμμίζει ότι εν μέσω πανδημίας η μόνη πραγματική λύση είναι η σύσταση bad bank. Η αγορά ελπίζει ότι θα αποδειχθούν ανθεκτικές στον ιό.

Ο κλάδος με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στο ΧΑ είναι αυτός των χημικών, που εξασφαλίζει κέρδη 3,8%. Στον αντίποδα οι κλάδοι ακίνητης περιουσίας και τροφίμων υποχωρούν 1,7% και 1% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 1,3%, ενώ ανάλογη άνοδο παρουσιάζουν ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Μικρότερα (0,6%) είναι τα κέρδη για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται σε ποσοστό 0,9%.

Σημειώνεται ότι περίπου στις 14.00 διακόπηκε η συνεδρίαση στο ΧΑ λόγω τεχνικού προβλήματος.