Σε άνοδο η τιμή του πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανοδικά κινούνται την Τρίτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση δείχνει “σημάδια” ανάκαμψης.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Ιουλίου, σημειώνει κέρδη 1,27%, στα 35,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουλίου ενισχύεται κατά 1,89%, στα 33,88 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές ενισχύονται από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι η παραγωγή της μειώθηκε πολύ κοντά στον στόχο περικοπής 8,5 εκατ. βαρελιών σε ημερήσια βάση, ο οποίος ισχύει για τον Μάιο και τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEC+.

“Υπάρχει σίγουρα η αίσθηση ότι οι συγκεκριμένες περικοπές έχουν πάει όσο καλύτερα γινόταν”, τονίζει ο Daniel Hynes, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής εμπορευμάτων στην Australia and New Zealand Banking Group.

Οι χώρες – μέλη του ευρύτερου καρτέλ του OPEC+ έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση στις αρχές Ιουνίου για να συζητήσουν επί της διατήρησης των περικοπών στην παραγωγή για την στήριξη των τιμών, οι οποίες παραμένουν ακόμη και σήμερα μειωμένες κατά 45% σε σχέση με τις αρχές του έτους. Η συμφωνία που εφαρμόζεται ήδη προβλέπει περικοπές συνολικού ύψους 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως, τόσο για τον Μάιο όσο και για τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Alexander Novak τόνισε τη Δευτέρα ότι η αύξηση της ζήτησης για καύσιμα θα βοηθήσει στη μείωση του τωρινού υπερπλεονάσματος των περίπου 7 με 12 εκατ. βαρελιών ημερήσιας παραγωγής τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.

“Με τις οικονομίες να επανεκκινούν, η έμφαση είναι πλέον στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, παρά στην σχεδόν απόλυτη κατάρρευση της ζήτησης πριν από μόλις λίγες εβδομάδες”, προσθέτει ο Hynes.

Με βάση τέλος τα στοιχεία της Baker Hughes, ο αριθμός των εξεδρών γεώτρησης στις ΗΠΑ έπεσε σε ιστορικό χαμηλό (318) την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Μαΐου, γεγονός που υποδεικνύει μειωμένη παραγωγή στο μέλλον.