Τέλος στο live Tσιόδρα από το Υπουργείο Υγείας – 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Σε 173 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα, από τον κορωνοϊό, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε άλλος ένας νέος θάνατος.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον στους 2.892.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το 55% των προσβληθέντων είναι άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 628 είναι ασθενείς που σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.644 ή 57% με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε ότι από το σύνολο των νοσούντων, 18 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 69 έτη.

Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 4 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 83,3% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 52 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 76 έτη, ενώ το 94,8% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 101 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Τέλος, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 160.991 κλινικά δείγματα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περισσότερα από 5.600.000 κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ συνολικά 348.532 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από τους μισούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τόνισε ότι η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, το Περού και η Ινδία καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.

Τέλος, πρόσθεσε ότι περισσότερα από 2.394.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν μολυνθεί, έχουν αναρρώσει.

Τσιόδρας: Τα μέτρα μείωσαν κατά 80% τη διασπορά του ιού

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι πολύ καλή και ότι με βάσει τα μαθηματικά στοιχεία τα μέτρα που ελήφθησαν, συνέβαλαν στην μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.

Όπως τόνισε, βάσει των μαθηματικών εκτιμήσεων είχαμε κάτω από το 1% του συνολικού πληθυσμού σε κρούσματα, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει 173 θάνατοι συνολικά.

Πρόσθεσε, ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από την κυρία Σύψα, χωρίς τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν πολύ νωρίς, με το καλύτερο δυνατό σενάριο θα είχαμε 13.685 θανάτους σε εκτιμώμενη μέση τιμή, ενώ με μια μείωση των επαφών κατά 20% θα είχαμε περίπου 7.000 νεκρούς.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα δύο μελετών που γίνονται στη χώρα μας, εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων. Όπως είπε, σε μια μελέτη που αφορά σε εθελοντές αιμοδότες, επί 3.400 δειγμάτων βρέθηκαν μόλις 24 θετικά, ήτοι ποσοστό μόλις 0,7%. Πρόσθεσε ότι θα ελεγχθούν επιπλέον 6.600 αιμοδότες και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μελέτη, που αφορά δείγματα από εναπομείναντες ορούς, επί συνόλου 2.569 δειγμάτων, 9 δείγματα βγήκαν θετικά, ήτοι μόλις το 0,35%.

Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, καταδεικνύει την τεράστια επιτυχία της Ελλάδας και των Ελλήνων, καθώς δείχνει ότι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε, προσθέτοντας ότι ο δείκτης Ρ0, που δείχνει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού, είναι στη χώρα μας στο 0,33.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σταματά πλέον η ζωντανή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα ενώ τις υπόλοιπες γίνεται γραπτώς, σημειώνοντας ότι έως τις 31 Μαΐου η ενημέρωση θα γίνεται καθημερινά γραπτώς.

Κλείνοντας τόνισε ότι η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα δεύτερο κύμα του ιού είναι σημαντική, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις ελληνικές ιατρικές εταιρείες.

Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε ξεμπλέξει από την πανδημία

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι έχουμε επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στη νέα μας καθημερινότητα, και δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη για την καθημερινή παρουσία στην ενημέρωση του υπουργείου, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο. Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη.

“Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά”, ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ωστόσο ότι δεν έχουμε ακόμη ξεμπλέξει από την πανδημία, καθώς ο κορονοϊός θα βρίσκεται κοντά μας για πολύ καιρό ακόμη και δεν σηκώνει παιχνίδια, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δείξουμε την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα που δείξαμε έως τώρα και στη συνέχεια.

Όπως τόνισε, βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα της δεύτερης φάσης και έχει ήδη ξεκινήσει η επανεκκίνηση των περισσότερων δραστηριοτήτων, σημειώνοντας όμως ότι έχουμ περάσει από τη δύσκολη φάση του “μένουμε σπίτι”, στην εξίσου δύσκολη του “μένουμε ασφαλείς”.

Ένας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.