Τι λέει ο ΕΟΦ για την χλωροκίνη μετά την έρευνα για αυξημένο κίνδυνο θανάτων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέες οδηγίες προς τους γιατρούς για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη σε παθήσεις για τις οποίες δεν έχει εγκριθεί, εξέδωσε η παρασκευάστρια εταιρεία της.
Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Πρόκειται για το φάρμακο που έπαιρνε προληπτικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επειδή φέρεται να είχε θετικές ενδείξεις.

Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που ανακοίνωσε την αναστολή χρήσης της υδροξυχλωροκίνης, ο ΕΟΦ εξέδωσε ενημέρωση για την εκτός ένδειξης χρήση της συγκεκριμένης ουσίας και τους σχετικούς κινδύνους.

Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης ως θεραπεία για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, σταμάτησε μία κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας– σε ασθενείς με Covid-19 προληπτικά, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση του ΕΟΦ, η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει Άδεια Κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της COVID-19 πουθενά στον κόσμο.

Για τον λόγο αυτό, κάθε συνταγογράφηση της υδροξυχλωροκίνης για αυτόν τον ιατρικό σκοπό είναι εκτός ένδειξης και πραγματοποιείται στα πλαίσια της έλλειψης ειδικής θεραπείας.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έναντι του COVID-19 δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί και ευρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς κλινικές μελέτες για να αποσαφηνίσουν τη θέση της στη θεραπεία της νόσου.

Οι επαγγελματίες υγείας που έως τώρα συνταγογραφούν την εν λόγω ουσία οφείλουν να συμμορφώνονται με την κείμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Οι Ανεπιθύμητες Ενέργειες που συνδέονται με τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης συμπεριλαμβάνουν σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, σοβαρή υπογλυκαιμία – κυρίως σε ασθενείς με διαβήτη, βλάβες αμφιβληστροειδούς, αιμόλυση – σε άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD, νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα.

Η εκτός ένδειξης χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19 και υποκείμενα καρδιολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, δύναται να επιδεινώσει την κλινική τους κατάσταση.

Τέλος, ο ΕΟΦ επισημαίνει πως η κατανόηση του νέου ιού παραμένει ελλιπής, ενώ δίνει αναλυτικές οδηγίες για την αναφορά από τους επαγγελματίες υγείας των ανεπιθύμητων ενεργειών.