Ικανοποιημένα δείχνουν κυβερνητικά στελέχη από την απόφαση Κομισιόν για το πακέτο στήριξης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρότεινε πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, γεγονός που ικανοποιεί την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις στελεχών της
Ν Δ.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει η Ιταλία και η Ισπανία, να λάβουν μεγαλύτερη στήριξη, καθώς είναι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια.

Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.

Για τη χρηματοδότηση του πακέτου, η Κομισιόν θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορέ

Σε αυτό το πλαίσιο το νέο εργαλείο ανάκαμψης – που ονομάζεται “Next Generation EU” – των 750 δισ. ευρώ καθώς και οι στοχευμένες ενισχύσεις του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027 θα διαμορφώσουν την συνολική δύναμη πυρός του κοινοτικού προϋπολογισμού στα 1,85 τρισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να “παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις” και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισ. ευρώ.

Μετά τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν, προβλέπει τη συζήτηση επί της ουσίας σε μία Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο, με στόχο να υπάρξει συμφωνία το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο. Αν συναινέσουν τα κράτη μέλη και το ΕΚ.

Ένα άλλο θέμα είναι πότε θα ενεργοποιηθεί. Γιατί με βάση το μέχρι στιγμής τρόπο λειτουργίας των εν λόγω παρεμβάσεων τα “λεφτά” στα κράτη μέλη θα μπορούν να έρθουν από το 2021.