Νέες “κόντρες” Αυστραλίας – Κίνας για τον COVID-19

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Στο “κόκκινο” βρίσκονται ξανά οι σχέσεις  Αυστραλίας – Κίνας  εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς η Αυστραλία έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ,  οι οποίες κατηγορούν την Κίνα για την προέλευση και την εξάπλωση του Covid-19,  κάνοντας λόγο για ελλιπή πληροφόρηση από τις κινεζικές αρχές.

Η νευρικότητα που καταγράφεται στις σχέσεις  των δύο κρατών έχει επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές σχέσεις τους ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 80% και παραπάνω στις εισαγωγές αυστραλιανού κριθαριού.

Επιπλέον, Κινέζοι έμποροι αναφέρουν ότι η Κίνα  έχει ξεκινήσει να παρεμποδίζει εξ ολοκλήρου τις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα, έπειτα από αναβολές στις εισαγωγές βοδινού κρέατος και της επιβολής αυστηρότερων τελωνειακών ελέγχων στις εισαγωγές κρασιού.

Αν και οι δύο κυβερνήσεις αναφέρουν στο ότι οι δασμοί δεν αποτελούν την προαναγγελία εμπορικού πολέμου, οι σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας έχουν ξαναδοκιμαστεί στο παρελθόν, με το εμπόριο του άνθρακα να βρίσκεται στη μέση των πολιτικών διαφωνιών των δύο κρατών.

Αρκετοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι μια νέα επιδείνωση των σχέσεων Αυστραλίας – Κίνας θα α επηρεάσει αρνητικά και το εμπόριο σιδηρομεταλλεύματος, το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της Αυστραλίας προς την Κίνα, με τα συνολικά έσοδα του αυστραλιανού κράτους να ανέρχονται σε 54,5 δισ. δολάρια το περασμένο έτος του 2019.