Σε ρήξη οι σχέσεις με την Τουρκία: Προκλητική φιέστα του Ερντογάν σήμερα στην Αγία Σοφία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η κρίση που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνεται με τον πιο επιδεικτικό τρόπο στην νέα προκλητικότητα που επιδεικνύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η φιέστα που ετοιμάζει σήμερα στην Αγία Σοφία, εκμεταλλευόμενος τη συμπλήρωση των 567 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης προμηνύει ένα δύσκολο καλοκαίρι στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν, προτίθεται σήμερα το απόγευμα να προχωρήσει σε  ανάγνωση προσευχής  στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Μάλιστα, η  κρατική τηλεόραση της Τουρκίας( ΤRT) έστησε ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγιάς Σοφιάς και το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαϊου του 1453.

Οι πολίτες στην Τουρκία θα παρακολουθήσουν από τους δέκτες της τηλεόρασης,  το σόου  του Ερντογάν με τα τείχη της Πόλης να πέφτουν με φόντο την Αγία Σοφία.

Τα τελευταία χρόνια τα θεάματα γιγαντώθηκαν και πήραν τη μορφή «φιέστας» με γενίτσαρους, ηχητικά και με τρισδιάστατες εικόνες, γεγονός που σηματοδοτεί την επιθετική στάση της Τουρκίας στο σύνολό της και σε μια εποχή που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.Εξάλλου, οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν δυναμιτίζουν το κλίμα και αναγκάζει την Αθήνα να μπει σε τροχιά ετοιμότητας σε περίπτωση αιφνιδιασμού και πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Άγκυρας.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα  απαντά σκληρά στις εμπρηστικές δηλώσεις της Τουρκίας, την ίδια ώρα που στον Έβρο προχωρά το σχέδιο κατασκευής του νέου φράχτη για περαιτέρω θωράκιση των συνόρων.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αθήνα, κατηγορεί την Άγκυρα για κυνισμό, επισημαίνοντας πως «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Και καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα: «Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας»

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα αλλάζει την πραγματικότητα, παραβιάζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και καλεί τη χώρα μας να εκλογικευτεί.

Πιο αναλυτικά, με αφορμή τη δήλωση του Νίκου Δένδια  ότι «αυτός που τα παραβιάζει (σ.σ. τα ανθρώπινα δικαιώματα) με βάρβαρο τρόπο είναι η Τουρκία που εξωθεί τους μετανάστες στα σύνορα», η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι αλλάζει την πραγματικότητα και την καλεί να εκλογικευτεί.

Απαντώντας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι ντροπή να αποκαλούν την Τουρκία βάρβαρη χώρα. Το ελληνικό κράτος πρέπει να γλιτώσει από τη δική του βαρβαρότητα, πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών, να μην κάνει βαρβαρότητες, να μην τους προωθεί στα σύνορα».

«Η χώρα που υποστηρίζει ότι είναι λίκνο του πολιτισμού να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό», καταλήγει το ΥΠΕΞ της γείτονος, επαναφέροντας και το θέμα της «τουρκικής μεινότητας» στη Θράκη.