Πλακιωτάκης: Στηρίξαμε με κάθε τρόπο την ακτοπλοΐα και τους ναυτικούς μας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την καθοριστική συμβολή των μέτρων που ελήφθησαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον τομέα της ναυτιλίας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην Βουλή.

«Με συγκεκριμένα μέτρα, αποφασιστικά και έγκαιρα, διασφαλίσαμε και τη λειτουργία της ακτοπλοΐας και ενισχύσαμε με κάθε τρόπο και μέσο τους ναυτικούς μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου κύρωσης δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης οι οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν και μέτρα που αφορούν στη ναυτιλία, υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στον περιορισμό της πανδημίας, καθώς :

  • Προστάτευσαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, την υγεία των κατοίκων των νησιών.
  • Διασφάλισαν την αδιάλειπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, και.
  • Στήριξαν τη ναυτιλία, τους ναυτικούς και γενικότερα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης τόσο στο εισόδημα, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα για την ακτοπλοΐα, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι διατέθηκαν 15 εκατ. Ευρώ για να εξασφαλιστεί η επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ για τους Έλληνες ναυτικούς ότι ελήφθησαν σημαντικά μέτρα στήριξης τους όπως :

  • Η παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, σε ναυτικούς ναυτικών των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης έχουν ανασταλεί.
  • Η παράταση ασφαλιστικής ικανότητας ανέργων ναυτικών ασφαλισμένων στον Οίκο Ναύτου.
  • Η αναθεώρηση όρων και προϋποθέσεων για την εγγραφή άνεργων ναυτικών στους καταλόγους προσφερόμενων προς ναυτολόγηση.
  • Η απαλλαγή καταβολής του 40% του μισθώματος στους ναυτικούς – λήπτες της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται κρίσιμες διατάξεις εφαρμογής του Ν.3978/2011 (Νόμος περί Δημοσίων Συμβάσεων για τον Τομέα Άμυνας και Ασφάλειας), μέσω των οποίων παρέχεται πλέον η δυνατότητα στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή να προωθήσει με διαφάνεια και ταχύτητα την υλοποίηση σημαντικών έργων για την προστασία των θαλασσίων συνόρων και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.