Κτηματολόγιο: 15 SOS για την ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Πλήρως ηλεκτρονικά θα γίνει η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων που κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα «Τα Νέα», πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας. Ήδη από χθες ξεκίνησε η αποστολή e-mail σε όλους τους ιδιοκτήτες του Δήμου Αθηναίων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τη διαδικασία της ανάρτησης.

Σε αυτό το στάδιο οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία επικοινωνίας επικαιροποιούνται μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr). Η διάρκεια της ανάρτησης είναι δύο μήνες (έως τις 3 Αυγούστου) για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες (έως την 1η Οκτώβριου 2020) για όσους μένουν στο εξωτερικό και το Δημόσιο.

Διευκρινίζεται πως τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές διαδικασίες που κοστίζουν χρόνο και χρήμα και συνεπάγεται ταλαιπωρία για τους ενδιαφερομένους.

Οι ιδιοκτήτες αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα πρέπει, σε δεύτερο χρόνο, να επισκεφτούν τον σύνδεσμο: http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi Page. aspx. Εκεί, μπορούν: να δουν το απόσπασμα του Κτηματογραφικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρισμένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους. Να ελέγξουν την ορθότητά τους. Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.

Εάν δεν συμφωνούν, έχουν το δικαίωμα εντός δύο μηνών (οι κάτοικοι εσωτερικού) και εντός τεσσάρων (οι κάτοικοι εξωτερικού) να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Εκτός από τις προαναφερόμενες πληροφορίες, η εφημεριδα παρουσιάζει 15 ερωτήσεις – απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την ανάρτηση οι ιδιοκτήτες προκειμένου να διασφαλίσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Πόσο κοστίζει η διόρθωση;

Σε αυτή τη φάση αρκεί μια πλήρης αίτηση κόστους 5 ευρώ. Τυχόν αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια οι απαιτούμενες διορθώσεις στο επόμενο στάδιο του Κτηματολογίου να γίνουν μέσω της δικαστικής οδού με πολλαπλάσιο κόστος και χρονική καθυστέρηση.

Ποιες περιοχές ακολουθούν μετά τον Δήμο Αθηναίων;

Μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί ανάρτηση σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων: Κιλκίς, Ημαθίας, Λάρισας, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Πώς ενημερώνομαι για το ακίνητό μου;

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, αλλά προσοχή: μόνο μέχρι τη λήξη της ανάρτησης. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν φάκελο με το σχετικό υλικό στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Οσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητό τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να επικοινωνούν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

Πόσα αρχεία θα βρείτε για κάθε ακίνητο;

Δύο: το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (π.χ. πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων. Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνονται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας. Επίσης αναγράφονται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

Ποια θεωρούνται σοβαρά σφάλματα;

Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται η ιδιοκτησία που δηλώσατε, υπάρχουν σφάλματα τα οποία αφορούν τα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου(π.χ. εμβαδόν, όρια ιδιοκτησίας) είτε γίνεται αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπίας). Παράδειγμα: έχετε υποβάλει δήλωση για ένα ακίνητο αλλά δεν εμφανίζεται στο όνομά σας (δεν σας αναγνωρίστηκε η κυριότητα ή ποσοστό αυτής). Η ιδιοκτησία βρίσκεται σε άλλη θέση ή δεν έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου.

Αν δεν έχω δηλώσει ένα ακίνητο, μπορώ να το κάνω στην ανάρτηση;

Μπορείτε, υπό προϋποθέσεις

Θέλω να υποβάλω συμπληρωματικά στη δήλωσή μου κάποιο έγγραφο που εκκρεμεί;

Σε αυτή την περίπτωση, συμπληρώνετε την Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων (π.χ. πιστοποιητικό μεταγραφής του συμβολαίου σας).

Πώς θα ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της αίτησής μου;

Θα ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου.

Από την αποδοχή της αίτησής μου επηρεάζονται και άλλοι δικαιούχοι;

Το Γραφείο Κτηματογράφησης ενημερώνει, με σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα (ή με άλλον πρόσφορο τρόπο), όλους όσοι επηρεάζονται (θιγόμενοι) από τις διορθώσεις.

Τι πρέπει να κάνω αν λάβω ειδοποίηση ως θιγόμενος;

Έχετε προθεσμία 30 ημερών: να δηλώσετε αν συμφωνείτε με την προτεινόμενη διόρθωση. Αν διαφωνείτε θα πρέπει να υποβάλετε τη διαφωνία σας αναλυτικά προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τη θεμελιώνουν.

Τι ακολουθεί μετά;

Το Γραφείο Κτηματογράφησης διαβιβάζει ολόκληρο τον φάκελο σε αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Μπορώ να εμφανιστώ ενώπιον της Επιτροπής;

Δεν προβλέπεται, παρά μόνο αν προσκληθείτε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσκομίζονται όλα τα έγγραφα που θεμελιώνουν την αντίρρηση.

Μπορώ να δω την ηλεκτρονική ανάρτηση όλων των ακινήτων μου;

Ναι. Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα στοιχεία της ανάρτησης που σας αφορούν.

Τι αλλάζει στη διαδικασία δήλωσης ιδιοκτησίας μετά την ανάρτηση;

Μετά την ανάρτηση, σε κάθε συναλλαγή που αφορά τα ακίνητα της περιοχής (π.χ. σύνταξη συμβολαίων, καταχώριση στο Υποθηκοφυλακείο) είναι υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου, το οποίο εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν σχετικής αίτησης.

Τι γίνεται στην περίπτωση που αποκτήσω νέα δικαιώματα στην περιοχή όπου γίνεται ανάρτηση;

Θα πρέπει:
1) να απευθυνθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να γίνει: Ελεγχος της δήλωσης. Υπολογισμός του τέλους. Εκτύπωση του Εντυπου Πάγιου Τέλους Κτηματογράφησης. Εκτύπωση του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου.
2) Να καταβάλετε το τέλος κτηματογράφησης στην τράπεζα.
3) Να υποβάλετε σχετικά έγγραφα στο Υποθηκοφυλακείο και εκείνο με τη σειρά του στο Γραφείο Κτηματογράφησης.