Βρούτσης: Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά για τις επικουρικές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σειρά διευκρινίσεων για τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά και εργασιακά ζητήματα, παρείχε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το κυβερνητικό στέλεχος έκανε ειδική μνεία στις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων.

Πρόκειται για περίπου 240.000 δικαιούχους, οι οποίοι είχαν υποστεί μειώσεις στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου. Η αύξηση των επικουρικών και η επιστροφή τους στα πρότερα επίπεδα είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη, 2 Ιουνίου.

Μάλιστα, οι ίδιοι αναμένεται να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται τον προσεχή Οκτώβριο. Πρόκειται για το ποσό των μειώσεων, το οποίο αφορά την περίοδο Οκτωβρίου 2019 – Μαΐου 2020.

Τα συγκεκριμένα αναδρομικά προκύπτουν από την ημέρα έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου (1/10) έως και την ημέρα αποκατάστασης των μειώσεων (2/6).

«Τον Οκτώβριο, Θεού θέλοντος και να πάνε όλα καλά, θα πληρώσουμε και τις δυο καταβολές αναδρομικών. Η μία είναι του επικουρικού που αφορά οκτώ μήνες. Η άλλη θα είναι 12 μηνών, τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων από 1η Οκτωβρίου του 2019 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις και για τον κατώτατο μισθό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να μειωθεί μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

«Απαντώ κατηγορηματικά όχι. Η πολιτεία προέβλεψε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα πέσει κάτω από τον κατώτατο μισθό ακόμη και αν δουλεύει τον μισό χρόνο του μήνα. Αυτό είναι οριζόντιο, είναι κόκκινη γραμμή και το βάλαμε και στον νόμο».

Η αναφορά αυτή σχετίζεται με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο προβλέπει την επιδότηση μέρους του μισθού, όσων τίθενται σε καθεστώς μειωμένης ή εκ περιτροπής εργασίας, στο πλαίσιο των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ύψος της επιδότησης, με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα φθάνει έως και το 60% επί της μείωσης που θα δεχθεί ο εκάστοτε εργαζόμενος.