Να επανέλθει σταδιακά σε ομαλή λειτουργία η κρουαζιέρα ζητούν ΕΕΚΦΝ και δήμαρχοι προορισμών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τηλεδιάσκεψη με δημάρχους προορισμών κρουαζιέρας (Σαντορίνη, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Πύργος, Πάτμος και Αργοστόλι), και με εκπροσώπους διαχειριστριών εταιρειών κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα οργάνωσε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Σύμφωνα με την ΕΕΚΦΝ, συζητήθηκε η επαναλειτουργία της κρουαζιέρας, καθώς και άλλες διευκολύνσεις στον κλάδο αυτόν του θαλάσσιου τουρισμού, με τα πολλά και ποικίλα οφέλη για την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής των λιμένων προσεγγίσεων, ιδιαίτερα του νησιωτικού χώρου, καθώς και την οικονομία της χώρας.

Από πλευράς δημάρχων επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον για την επαναδραστηριοποίηση της κρουαζιέρας κι όλες οι πλευρές ήταν σύμφωνες σχετικά με τις προϋποθέσεις τηρήσεως των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, που θα καθοριστούν από τους αρμοδίους φορείς και θα εφαρμοστούν και στον εθνικό χώρο.

Όλα τα στοιχεία στα οποία έγινε αναφορά σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν και την προετοιμασία κάθε προορισμού κατεγράφησαν, προκειμένου να ενημερωθούν οι διαχειρίστριες εταιρείες, μέσω των εκπροσώπων τους στην Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν οι παράγοντες που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη και για το ενδιαφέρον της Ενώσεως, τις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες επικοινωνίας της με όλους τους αρμοδίους κρατικούς παράγοντες και συγκεκριμένα την τελευταία χθες, που έλαβε χώρα στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την εξέταση τώρα του θέματος της κρουαζιέρας, σε όλο το φάσμα. Στόχος είναι η εκτίμηση όλων των παραγόντων που έχουν ενδιαφέρον για τον κλάδο, ώστε και με τον καθορισμό των μέτρων προστασίας, γνωστών ως πρωτοκόλλων, να μπορέσει να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός, που θα οδηγήσει στον προσδιορισμό του χρόνου άρσης των σημερινών περιορισμών και απαγορεύσεων και την επανεκκίνηση των δρομολογίων των κρουαζιερόπλοιων.

Από την πλευρά της Ενώσεως τονίστηκε ότι η χώρα μας, με τα χαρακτηριστικά της δύναμης της ναυτιλίας, του τουρισμού, του μεγάλου αριθμού προορισμών κρουαζιέρας στην ελληνική Επικράτεια, που δεν συγκεντρώνουν όλοι οι άλλοι προορισμοί χωρών της ανατολικής Μεσογείου, έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τη μακρά ιστορία της κατηγορίας αυτού του κλάδου του τουρισμού, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο να γίνει γνωστή η χώρα στο εξωτερικό.

Η Ένωση και τα μέλη της δηλώνουν σε ετοιμότητα και διάθεση συνεργασίας με όλους τους αρμοδίους φορείς της κεντρικής διοίκησης, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, όπως με το υπουργείο Ναυτιλίας, Τουρισμού, Υγείας, ΕΟΔΥ, καθώς και με τους φορείς διοίκησης και διαχείρισης των λιμένων, για την τήρηση όλων των μέτρων που επιβάλλει η σημερινή κατάσταση και στον χρόνο που θα κριθεί αυτό αναγκαίο.

Τέλος, τονίστηκε ακόμα ότι η Πολιτεία θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να συνδράμει, προκειμένου να επανέλθει ο κλάδος αυτός του θαλάσσιου τουρισμού σταδιακά στην ομαλή του λειτουργία.