Περιβαλλοντική «βόμβα» στη Δραπετσώνα: Οι εξελίξεις και οι δεσμεύσεις Χατζηδάκη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα αποτελέσματα των ερευνών και τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών για την περιβαλλοντική κατάσταση στη Δραπετσώνα αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Αυτό δήλωσε στο MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης μετά την δημοσιογραφική έρευνα του MEGA για την περιβαλλοντική «βόμβα» στην περιοχή. Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναγνώρισε το πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι μόλις βγουν τα αποτελέσματα θα ληφθούν αποφάσεις.

Ο κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται εδώ και χρόνια προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή οι επιβαρυντικές για το περιβάλλον και την υγεία τους βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Περιφέρεια και Δήμος ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Όπως καταγγέλλει η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, η δυσοσμία δεν υποχώρησε ούτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας -οπότε και η κυκλοφορία αυτοκινήτων και πλοίων ήταν δραματικά μειωμένη- αναγκάζοντας τους κατοίκους να κλείσουν τα παράθυρα και τον Δήμο να κλείσει σχολεία…

Το χρονικό της υπόθεσης έχει τρεις ημερομηνίες σταθμούς:

  • Το 2012 όταν οι εγκαταστάσεις αποκτήθηκαν από την Οil Οne.
  • Το 2014 όταν η περιοχή μετατράπηκε από περιοχή ανάπλασης σε περιοχή «μητροπολιτικής παρέμβασης»
  • Το 2018, όταν ψηφίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας των βιομηχανιών για ακόμα 20 χρόνια.

Οι πολίτες ζητούν να απομακρυνθούν οι επιβαρυντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις από την περιοχή τους και να μετατραπεί ο χώρος των Λιπασμάτων σε κέντρο αναψυχής και πολιτισμού σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς βρίσκονται σε αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων για να δουν αν η πολιτεία τηρήσει τις δεσμεύσεις της.