Πέτσας: “Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση – Με τον Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Εμείς είμαστε κυβέρνηση μεταρρυθμιστική. Μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστικό σχέδιο και θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα, για να αναπτύξει την οικονομία και να μεταμορφώσει την Ελλάδα”.
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Όπως είπε: ” Με το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια. Με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας”. “Οι Έλληνες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έβαλε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Αυτά είναι γνωστά και εν πολλοίς, αυτά επαναλαμβάνει ο κ. Ντομπρόβσκις.

Όσον αφορά στο τι πρόκειται να γίνει με το πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι ‘δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις. Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα. Επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό που θα κάνουμε εμείς είναι να υποβάλουμε ένα σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος των Ελλήνων”, επεσήμανε.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσα στον Ιούνιο θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Στο νέο κύκλο θα προστεθεί και το αδιάθετο υπόλοιπο του πρώτου κύκλου, έτσι ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα εργαλεία ρευστότητας προστίθεται και ο νέος κύκλος ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου:

-Για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ.

-Για τις μικρές επιχειρήσεις, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δρομολογούνται τρία νέα προγράμματα:

-Το πρώτο, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά περιβαλλοντικές υποδομές, εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων.

-Το δεύτερο, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, συνεργατικών συνεταιρισμών και δικτυώσεων και απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποιητικής δραστηριότητας.

-Το τρίτο, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και την κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης.
-Ξεκινά η καταβολή μειωμένου ΦΠΑ

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να καταβάλλεται σε περίπου 3.500 ανέργους ναυτικούς το επίδομα ανεργίας. Ήδη, έχει καταβληθεί σε 2.160 ναυτικούς το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ”, ανέφερε.