Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ αναβιώνουν εικόνες σαν κι αυτές: Οι διακρίσεις σε βάρος των μαύρων εξακολουθούν να υποβόσκουν σε μια κοινωνία που την μαστίζει η ανεργία, ως αποτέλεσμα του lock down, λόγω του κορωνοϊού.

Οι μειονότητες έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς αποτελούν και τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες της Αμερικής.

Πάνω 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς δουλειά, και χωρίς εγγυημένο εισόδημα για να αγοράσουν τα στοιχειώδη τρόφιμα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, 54 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη χώρα κινδυνεύουν κυριολεκτικά να πεινάσουν, αν δεν λάβουν ενίσχυση μέσω συσσιτίων ή δελτίων τροφίμων.

Οι διαδηλώσεις στη Μινεάπολη εκφράζουν την οργή που επικρατεί εδώ και χρόνια σε όλη τη χώρα.
Το κράτος έχει αποτύχει να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση.
Αλλεπάλληλα ήταν τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά Αφροαμερικανών και στα χρόνια που ήταν πρόεδρος ο Ομπάμα. Πολύ περισσότερο σήμερα, ο διχαστικός λόγος του Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει άλλοθι στις ακρότητες και την αστυνομική βία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Washington Post, οι μαύροι γίνονται συχνά θύματα πυροβολισμών, είτε σκοτώνονται σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι οι λευκοί, από αστυνομικές δυνάμεις.

Επιπλέον Αφροαμερικανοί και Ισπανικής καταγωγής άτομα βρίσκονται αναλογικά σε μεγάλα ποσοστά σε φυλακές των ΗΠΑ ενώ τα παιδιά αφρο-αμερικανικής και ισπανικής καταγωγής που πηγαίνουν σχολείο σε περιοχές όπου κυριαρχούν λευκοί χαρακτηρίζονται ως «άτομα με ειδικές ανάγκες μάθησης» πιο συχνά από ό,τι τα λευκά παιδιά. Αυτό οδηγεί εκατομμύρια παιδιά μειονοτήτων να εξαρτώνται από συνταγογραφούμενα ψυχοτρόπα φάρμακα για να «θεραπεύσουν» την «ψυχική διαταραχή» τους.