Δένδιας για Τουρκία: “Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας πως η χώρα είναι απολύτως προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό “Πτήση – Διάστημα” τονίζει ότι: “Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, ακολουθεί έναν δρόμο κλιμάκωσης, με ενέργειες που δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για την ίδια ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα. Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση. Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Ελλάδα αναπτύσσει όλα τα διπλωματικά της όπλα και σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. “Απαντάμε με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Αξιοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας όπλα, όπως αποδεικνύεται από τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για εμβάθυνση της συνεργασίας μας με ισχυρά κράτη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την ευρεία διεθνή στήριξη που έχουμε αποσπάσει σε μία σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στην προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Ο Νίκος Δένδιας μέσω της συνέντευξης καλεί την Τουρκία να προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα. “Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Αυτό θα ήταν συμφέρον για την ίδια και την κοινωνία της.

Εμείς τείνουμε χείρα φιλίας και συνεργασίας προς τη γείτονα χώρα, αλλά δυστυχώς αυτή έχει επιλέξει την επιμονή στην παραβατική συμπεριφορά της. Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απέχει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα. Το αντίθετο, θα έλεγα.