Άνοδο σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε θετικό έδαφος στην ισοτιμία του με το δολάριο πέρασε το ευρώ μετά την ανακοίνωσή των αποφάσεων της ΕΚΤ, η οποία υιοθέτησε πιο γενναιόδωρη στάση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η νομισματική αρχή προχωρά στην αύξηση του νέου έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα €1,350 τρισ.
Πολλοί αναλυτές ανέμεναν αύξηση του PEPP κατά 500 δισ. ευρώ. Αυτή την ώρα, το κοινό νόμισμα σημειώνει άνοδο 0,35% έναντι του δολαρίου στα 1,1269 ευρώ ανά δολάριο.

Η τράπεζα, στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, αναφέρει ότι αντιδρώντας στην καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας, η επέκταση του PEPP θα χαλαρώσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αναφέρει ακόμα ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές με ευέλικτο τρόπο, σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ διαφορετικών περιοχών.