Έβρος: Πληροφορίες για νέο κύμα μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Για έναρξη νέας απόπειρας μαζικής εισβολής μεταναστών κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες οι Τούρκοι, θυμίζοντας την 28η Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε η αποτυχημένη προσπάθεια ασύμμετρης υβριδικής απειλής με εντολή του Ερντογάν.

Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ

Στην Ελληνική Αστυνομία που έτσι και αλλιώς βρισκόταν σε επιφυλακή και ετοιμότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τουρκική πλευρά, κυρίως στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες άλλες 5 διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στις Καστανιές και πήραν θέση στον φράχτη, στην περιοχή της Νέας Βύσσας, όπου την προηγούμενη φορά δόθηκαν ομηρικές «μάχες», προκειμένου να αποτραπεί η μαζική εισβολή στη χώρα μας.

Όπως μεταδίδει το evros-news.gr, τα αθηναϊκά ΜΜΕ επικαλούνται την τελευταία ώρα πληροφορίες που δημοσιεύουν τοπικά ΜΜΕ του Έβρου, κάποια από τα οποία μάλιστα αναφέρουν ακόμα αριθμό συγκεντρωμένων, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από τις ελληνικές αρχές. Και εννοούμε συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών σε Αδριανούπολη, αλλά και στις νότιες περιοχές Υψαλα, Κεσσάνη.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

Αντίθετα, αυτά που «σηκώνουν» το θέμα είναι τα τουρκικά ΜΜΕ και αυτό ίσως δείχνει τη διάθεση αλλά και την πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν, αν και δεν αποκλείεται όλα αυτά να γίνονται και λόγω των εξελίξεων με τις γεωτρήσεις και να αποτελούν προσπάθεια άσκησης πίεσης εκ μέρους των Τούρκων.

Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του Entirne TV, τοπικού καναλιού της Αδριανούπολης, το οποίο αναφέρει: «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου».

Μάλιστα, μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι με ξύλινες βάρκες. Βέβαια, στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται λίγα άτομα να προσπαθούν με τη βάρκα να περάσουν τον ποταμό Έβρο για να βρεθούν στην Ελλάδα και όχι χιλιάδες μετανάστες συγκεντρωμένοι στην Αδριανούπολη ή αλλού στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τέτοιες προσπάθειες μεμονωμένων ατόμων να περάσουν στην Ελλάδα, δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή, ακόμα και μετά την απόσυρση των χιλιάδων μεταναστών από τα σύνορα λόγω κορωνοϊού.

Δεν αποκλείεται φυσικά τώρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κοροναϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες να πήραν πάλι εντολή από τις τουρκικές αρχές και να άρχισαν να μετακινούνται προς τα σύνορα.

Πληροφορίες για χιλιάδες άτομα

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Ράδιο Έβρος μετέδωσε πληροφορίες για άφιξη μεταναστών με λεωφορεία στην περιοχή της Αδριανούπολης ενώ το evrosonline.gr μετέδωσε πως το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000.

Σύμφωνα με τον Δίαυλο 92,4 της Ροδόπης, έχει δοθεί εντολή στις στρατιωτικές μονάδες μέχρι και την Αλεξανδρούπολη να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η αφορμή του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος που πλησιάζει, προκαλεί υποψίες για πιθανή δραστηριότητα από την τουρκική πλευρά. Οι πληροφορίες αυτές έρχονται εν μέσω σεναρίων ότι οι τουρκικές αρχές προετοιμάζουν δεύτερη απόπειρα πίεσης των ευρωπαϊκών συνόρων εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό με τον μηχανισμό αναχαίτισης της εφόδου να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως είχαν αναφέρει επιτελείς του Πενταγώνου στην εφημερίδα «Τα Νέα», σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να υπάρχει αδράνεια καθώς «ο συναγερμός δεν έληξε».

Ο συναγερμός δεν έχει λήξει

«Τετελεσμένο γεγονός στα σύνορά μας δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ανεκτό». Με αυτήν την ωμή προειδοποίηση έκλεινε το ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα είχαν συμβεί στον Έβρο και γίνεται ολοφάνερη η επιδίωξη της Άγκυρας ότι θα συνεχίσει να προκαλεί με κάθε τρόπο στην παραποτάμια ζώνη, επεκτείνοντας, μετά το Αιγαίο, την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» και στον ακριτικό νομό.