Λαγκάρντ: Βαθιά ύφεση 8,7% φέτος στην Ευρωζώνη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

“Το ΕΚΤ αποφάσισε να ενισχύσει το πρόγραμμα PEPP κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ, αφού τα έως τώρα μακρο-οικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωζώνη θα έλθει αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Σε αυτή την δήλωση προέβη η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες και θα παραμείνει υποτονικός έως τα τέλη του έτους, καθώς, όπως είπε, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινώνονται ραγδαία.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, ο βαθμός της ύφεσης και της ανάκαμψης θα εξαρτηθούν από “τη διάρκεια και τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων αλλά και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για τον περιορισμό των επιπτώσεων στα εισοδήματα και την απασχόληση”.

To βασικό σενάριο της ΕΚΤ θέλει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται ΕΚΤ κατά 8,7% το 2020, για να καλύψει μέρος μόνο του χαμένου εδάφους το 2021, με ανάπτυξη 5,2%. Το 2022 η ανάπτυξη προβλέπεται να έχει συνέχεια με ρυθμούς 3,3%.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ η ανάκαμψη της οικονομίας θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο, χάρη και στα δυναμικά δημοσιονομικά πακέτα που έχουν ανακοινωθεί. Επανέλαβε δε την πλήρη στήριξή της στην πρότασή της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σύντομα σύμφωνα μεταξύ των κρατών- μελών.