Πέρασαν περίπου 90 ημέρες από την πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού και τώρα οι “Covid”-ΜΕΘ είναι πλέον «ακατοίκητες» λόγω έλλειψης ασθενών: «Σήμερα μηδενίσαμε τον αριθμό των ασθενών», ανάφερε στην εφημερίδα «Το Βήμα», η υπεύθυνη της ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου. Στην ΜΕΘ αυτή είχε νοσηλευτεί ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα Covid-19 που είχε ταξιδεύσει στους Αγίους Τόπους.
Στην Αττική, οι δύο ΜΕΘ του Σωτηρία σταμάτησαν την λειτουργία τους και έγινε απολύμανση σε αυτές.
Η καλύτερή μας αμοιβή
Η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αντωνία Κουτσούκου είπε στο «Βήμα» ότι ήδη οι δύο ΜΕΘ άρχισαν να λειτουργούν ως κανονικές ΜΕΘ, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους επείγοντα περιστατικά εκτός από ασθενείς Covid-19. Ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη για δύο λόγους: Πρώτον διότι από τους 24 βαριά ασθενείς της μίας από τις δύο ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς που ήταν υπεύθυνη, αποσωληνώθηκαν οι 16 και πήραν εξιτήριο.
Αυτοί οι 16 που είχαν νοσηλευτεί διασωληνωμένοι, που πάλεψαν και νίκησαν τον θάνατο, μετά το εξιτήριο που έλαβαν, επέστρεψαν στο «Σωτηρία» με ευχαριστίες, με συγκινητικά γράμματα και με δωρεές: «Αυτό το «σε εσάς χρωστάμε τη ζωή μας» που ακούγαμε μπορεί να φαίνεται υπερβολικό για πολλούς, αλλά για μας είναι η καλύτερη και η μεγαλύτερη αμοιβή. Αξία ανεκτίμητη», λέει η κυρία Κουστούκου.
Αλλά και στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Όπως είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, εδώ και τρεις εβδομάδες δεν υπήρξε καμία εισαγωγή στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι ασθενείς σε αυτές και οι περισσότεροι, λέει, βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας.
Τα crash test του κορωνοϊού
Τόσο όμως η κυρία Κουτσούκου όσο και η κυρία Κοτανίδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο ιός βρίσκεται ακόμα εδώ κυκλοφορεί ανάμεσά μας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», υποστηρίζουν και οι δύο. Η κυρία Κουτσούκου μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι τώρα έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο, στο επίπεδο των… crash test για τον ιό.
Το πρώτο crash test άρχισε με την άρση των μέτρων σε εστιατόρια καφετέριες, παραλίες κτλ. Το δεύτερο με την πτήσεις που ξανάρχισαν (ή που ξαναρχίζουν) και το τρίτο (αυτό ίσως που οι επιστήμονες περιμένουν με περισσότερη αγωνία) είναι με τον τουρισμό.