Γερμανικός Τύπος: “Η Ελλάδα θέλει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά με φόντο τα σχέδια Ερντογάν για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό στο επίκεντρο της επισκόπησης Tύπου.

“Διαμάχη για τον ορυκτό πλούτο στη Μεσόγειο: η Ελλάδα θέλει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της” είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Αναφερόμενο στην νέα ένταση στα ελληνουρκικά με φόντο τις επιδιωκόμενες από την Άγκυρα έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, το δίκτυο σημειώνει, μεταξύ άλλων: “Εγείροντας τις αξιώσεις της η Άγκυρα παραπέμπει σε συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του 2019 ο πρόεδρος Ερντογάν με τον λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ.

Με τη συμφωνία οι δυο μοίρασαν μεταξύ τους έναν θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ των τουρκικών και των λιβυκών ακτών, αδιαφορώντας για τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται εντός αυτού. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία οικειοποιήθηκε περιοχές, οι οποίες βάσει τους διεθνούς δικαίου της θάλασσας ανήκουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. ΕΕ και ΗΠΑ θεωρούν ότι η τουρκο-λιβυκή συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Προς κλιμάκωση της σύγκρουσης;

Ο Ερντογάν όμως δεν φαίνεται να πτοείται. Ήδη στις αρχές του χρόνου προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει ”όσο το δυνατόν ταχύτερα” με τις έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με την οριοθέτηση των 24 οικοπέδων και την παροχή άδειας στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ η Τουρκία προωθεί τώρα τα σχέδιά της. Ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα ”θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”. […] Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και πως ”δεν θα διστάσει να δείξει στην Τουρκία τα δόντια της”.

[…] Προς το παρόν πρόκειται απλώς για πόλεμο νεύρων. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης εάν η Τουρκία εμφανιστεί στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές με ερευνητικά και πολεμικά πλοία. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα: ”Είμαστε έτοιμοι για γεωτρήσεις””.
Ελλάδα: Επιθετική ή δυναμική παρακολούθηση των συνόρων;

“Η Ελλάδα μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα” είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel που σημειώνει: “Οι υπερπλήρεις καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά αρχίζουν και αδειάζουν: λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα στα σύνορα, υπάρχουν πλέον ελάχιστοι νεοαφιχθέντες. Επιπλέον 14.000 μεταφέρθηκαν από τις αρχές του χρόνου στην ηπειρωτική Ελλάδα”.

”Η αποσυμφόρηση των νησιών είναι για μας ύψιστη προτεραιότητα” είπε ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επισπεύσει τις διαδικασίες ασύλου. Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που πρέπει να εξεταστούν μειώθηκε τον Μάιο κάτω από τις 100.000 από 126.000 στις αρχές του χρόνου.

Ωστόσο οι καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά αδειάζουν κυρίως επειδή εξαιτίας των κλειστών λόγω κορονοϊού συνόρων έρχονται όλο και λιγότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη. Από τον Μάρτιο η Ελλάδα παρακολουθεί εντατικά τα θαλάσσια σύνορα. Ο ελληνικός Τύπος αναφέρει ότι εντός γίνεται λόγος για ”επιθετική παρακολούθηση”. Λέγεται ότι εκατοντάδες μετανάστες απωθήθηκαν στα θαλάσσια στενά ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

[…] Επισήμως η Αθήνα μιλά για ”δυναμική παρακολούθηση”. Το αποτέλεσμα είναι ότι στη Λέσβο έφτασαν τον Μάιο μόλις 125 άνθρωποι. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, στα υπόλοιπα νησιά δεν έφτασαν πρόσφυγες. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν την τακτική αυτή ”pushback”.
Η Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει ακόμη να συμφωνήσει σε μια αποκεντρωμένη κατανομή των ανθρώπων”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle