Κατά 25% φθηνότερη η τιμή αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κατά 25% φθηνότερη θα είναι η τιμή αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μείωση για την απόκτηση σκούτερ και ποδηλάτων.

Επίσης, καθιερώνεται απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας και δωρεάν στάθμευση στους δημόσιους χώρους, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο φορτιστών στον αστικό ιστό, σε εθνικές οδούς, λιμάνια και αεροδρόμια και το οποίο σε πρώτη φάση θα αφορά σε περίπου 1.200 σημεία.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχυθεί και η παραγωγική διαδικασία, με ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε νέες γραμμές κατασκευής εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα, όπως φορτιστές, μπαταρίες, μετασχηματιστές, εφόσον αυτές αφορούν τις λιγιντικές περιοχές της Δ.Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινείται το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, που αφορά ένα πακέτο ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο παρουσίασε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός και εν συνεχεία εξειδίκευσαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης και Μεταφορών Κ.Καραμανλής.

Το πακέτο το οποίο θα αρχίσει να “τρέχει” από το 2021, με τους ενδιαφερόμενους να επιδοτηθούν να υποβάλουν αίτηση μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κατά το μοντέλο του “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον”, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.

Aναλυτικά οι προβλεπόμενες επιδοτήσεις :

– Έκπτωση ίση με το 15% της λιανικής τιμής προ φόρων για ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, με πλαφόν τα 5.500 ευρώ συν 500 ευρώ για την (προαιρετική) εγκατάσταση φορτιστή. Ενα μπόνους που ισχύει μόνο για ηλεκτρικά (όχι για υβριδικά ΙΧ).

– Εξαίρεση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου από τα τεκμήρια.

– Έκπτωση 20% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για τα σκούτερ με πλαφόν τα 800 ευρώ.

– Έκπτωση 40% επί της λιανικής τιμής προ φόρων για τα ποδήλατα, με πλαφόν το 50% της τελικής τους αξίας.

– Εφόσον η αγορά νέου ηλεκτρικού ΙΧ συνδυαστεί με την απόσυρση του παλαιού συμβατικού αυτοκινήτου ή της παλαιάς μοτοσυκλέτας, τότε ο δικαιούχος θα επιδοτείται με επιπλεον μπόνους απόσυρσης, ύψους 1.000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.

-Είτε πρόκειται για αγορά είτε για μίσθωση ηλεκτρικού χρήματος, καθιερώνεται αυξημένη έκπτωση της δαπάνης από τα έσοδα.

– Εφόσον πρόκειται για εταιρικά οχήματα επιδοτείται και η απόκτηση υβριδικών (όχι μόνο ηλεκτρικών) οχημάτων. Το επιπλέον ποσοστό έκπτωσης είναι αντίστοιχα 50% για ηλεκτρικά και 30% για υβριδικά επί της πραγματικής δαπάνης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν το μηνιαίο μίσθωμα είναι 300 ευρώ, τότε θα εκπίπτουν τα 450 και τα 390 ευρώ αντίστοιχα.