ΗΠΑ: Η μεγάλη ευκαιρία του Τζο Μπάιντεν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο Τζο Μπάιντεν συγκέντρωσε και επισήμως τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Αναλυτές εκτιμούν ότι έχει πλέον μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Είναι οριστικό: στα 77 του χρόνια ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδουν το Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, μετά τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης σε επτά πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια, συνολικά 1.991 εκλέκτορες των Δημοκρατικών στηρίζουν Μπάιντεν.

Ο “μαγικός αριθμός” έχει συμπληρωθεί. Απομένουν οι προκριματικές εκλογές σε οκτώ πολιτείες και τρία εδάφη των ΗΠΑ, οι οποίες όμως θεωρούνται πλέον τυπική διαδικασία.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν χάνει χρόνο. Σε δήλωσή του στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ, την Παρασκευή, επιτίθεται με δριμύτητα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί για “αναισθησία” απέναντι στον μέσο Αμερικανό και στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.

“Περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άνεργοι. Ο ένας στους επτά βιομηχανικούς εργάτες δεν έχει δουλειά. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκαταλείψει τα όνειρά τους, αγωνίζονται για ένα πιάτο φαγητό. Τι άλλο θα συμβεί αύριο; Θα μπορούν να πληρώσουν το νοίκι; Τη δόση του στεγαστικού δανείου; Το ποσοστό ανεργίας είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.”

Μπάιντεν, ο “αντι-Τραμπ”

Δεν ήταν εύκολη η πορεία του Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα. Ο έμπειρος πολιτικός, που ανήκει στους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς, είχε χάσει τις πρώτες εσωκομματικές αναμετρήσεις απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς, τον “εκλεκτό” της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

Ακολούθησε όμως η νίκη του Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα και η εντυπωσιακή επικράτηση του στην “σούπερ Τρίτη”, τον Μάρτιο, όταν ο πρώην αντιπρόεδρος κέρδισε το Τέξας, την Αλαμπάμα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και άλλες πολιτείες.

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να βαδίσει στα ίχνη του Μπαράκ Ομπάμα; “Δεν είναι δεινός ρήτορας και νομίζω ότι το παραδέχεται και ο ίδιος”, λέει ο καθηγητής Λάρυ Σάμπατο. “Δεν πρόκειται να γοητεύσει τα πλήθη, όπως έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να προτείνει μία διαφορετική πολιτική από τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος. Και σήμερα οι συνθήκες ευνοούν κάτι τέτοιο.”

Πηγή:DW