Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ήπιες απώλειες κατέγραψαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το κλίμα στην Ευρώπη να μην εναρμονίζεται με τη θετική τάση σε Ασία και Αμερική.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας αλλά και στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται διεθνώς κατά του ρατσισμού, στον απόηχο της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Το κλίμα στην Ευρώπη επιβάρυναν και τα αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή, η οποία σημείωσε ιστορική πτώση τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να μειώσουν την παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 17,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε πρόβλεψη για πτώση κατά 16%.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, η παραγωγή μειώθηκε κατά 25,3%. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 35% και η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 74,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,32% στις 374,12 μονάδες, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να ηγούνται της πτώσης με -1,6%, σε αντίθεση με τους τίτλους των τραπεζών που έκλεισαν 1,6% υψηλότερα.

Ο γερμανικός δείκτης Dax, έκλεισε τελικά στο κόκκινο, σημειώνοντας ήπιες απώλειες 0,22% στις 12.819,59 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και στο Λονδίνο, όπου ο FTSE 100 δεν κράτησε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του και τερμάτισε 0,18% χαμηλότερα στις 6.472,59 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 υποχώρησε 0,43% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 5.175,52 μονάδες.

Στον αντίποδα, στην ευρωπεριφέρεια, τόσο ο ιταλικός όσο και ο ισπανικός δείκτης έκλεισαν τη Δευτέρα με μικρά κέρδη, 0,22% και 0,30% αντίστοιχα.