Καθηγητής Σύψας: “Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας του κορωνοϊού». Αυτό τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας με αφορμή της εικόνες συνωστισμού σε μπαρ στο νησί της Μυκόνου.

«Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι:«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού» και υπενθύμισε πως όλες οι μεγάλες επιδημίες, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία κι η Αγγλία, πριν ξεσπάσουν είχαν προηγηθεί φαινόμενα συνωστισμού είτε σε εμπορικές εκθέσεις, είτε σε γήπεδα είτε σε μαζικές διαδηλώσεις εν γένει.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα φαινόμενα συνωστισμού στη Μύκονο ή σε άλλα μέρη, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, θα οδηγήσουν, σε χρονικό διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων, σε επιδημία. «Ενας άνθρωπος μες το πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους» εξήγησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

«Να υπενθυμίσω σε όλους το ζήτημα της ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε στον τηλεοπτικό σταθμό και επεσήμανε πως οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης δεν γίνεται να δέχονται όλους τους πελάτες, όσοι κι αν είναι.

Όπως ανέφερε, οι υπάλληλοι των εν λόγω καταστημάτων μπορούν να πάρουν ορισμένα μέτρα προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες των αποστάσεων. «Δεν μπορεί να είναι κανείς συνέχει εκεί και να επιβλέπει τα πάντα. Δεν γίνεται να έχουμε σε κάθε κατάστημα κι έναν αστυνομικό να επιβλέπει τα πάντα» παραδέχτηκε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως σε περίπτωση «ατυχήματος» ζημιωμένη θα βγει τόσο η εκάστοτε επιχείρηση όσο και ολόκληρο νησί και τουριστικός προορισμός.