Στην πεντάδα της Ευρώπης η Ελλάδα με τις πιο καθαρές θάλασσες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα με τις χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν τις πιο καθαρές θάλασσες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μία μελέτη του EEA που κάλυψε περιοχές από τις 27 χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία αλλά και την Ελβετία. Στους 22.295 χώρους που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού.

Μια ανάλυση ανά χώρα έδειξε ότι σε πέντε χώρες – Κύπρος, Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα και Κροατία – τουλάχιστον το 95% των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας, Από όλες τις χώρες που παρακολουθούνταν, η Πολωνία ήταν η μόνη με λιγότερο από το 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά.

Πρωταθλήτρια της Ευρώπης είναι η Κύπρος, αφού το 99,1% των παραλιών της βρέθηκαν να έχουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται 4η με 95,7%, πίσω από την Αυστρία και τη Μάλτα.

Κάτω από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Γερμανία και η Γερμανία, ενώ στην 8η θέση με 88,4% ισοβαθμούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Δανία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ότι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως εξαιρετικές, σε σύγκριση με το 79,15 των νερών της ενδοχώρας στην ΕΕ.

«Τα καθαρά νερά κολύμβησης θεωρούνται συνήθως κάτι χαρισματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα από τα ευρωπαϊκά συλλογικά επιτεύγματα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Βιρτζίνιους Σινκεβίτσιους.

«Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων εδώ και πολλά χρόνια. Η φετινή έκθεση επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν πολύ υψηλά πρότυπα ποιότητας όταν κολυμπούν στα ευρωπαϊκά ύδατα και πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να συνεχιστεί αυτή η πορεία», τόνισε.

Από όλες τις χώρες που παρακολουθούνταν, η Πολωνία ήταν η μόνη με λιγότερο από το 50% των υδάτων κολύμβησης να χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά.

Η Αλβανία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό παραλιών με “φτωχή” ποιότητα υδάτων (5,9%), αριθμός, ωστόσο, που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ανέγερσης μονάδων επεξεργασίας υδάτων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι γενικά καλύτερη σε παράκτιες τοποθεσίες από ό,τι στην ενδοχώρα, με το 87,4% των παράκτιων περιοχών κολύμβησης να ταξινομούνται ως “εξαιρετικές”, σε σύγκριση με το 79,15% των νερών της ενδοχώρας στην Ε.Ε..

θάλασσα