Να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε η Φ. Γεννηματά από την ΠτΔ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, που δημιουργούν και συντηρούν ένα κλίμα έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτους κινδύνους, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) Φώφη Γεννηματά, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Έχει αντιτάξει αποφασιστικότητα

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική, η χώρα μας έχει να αντιτάξει αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και έναν διαρκή σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, καθώς και μια ενιαία εθνική γραμμή».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «με ψυχραιμία και ενότητα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτούς τους κινδύνους και να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον».

Εξήρε τη συμβολή του ΚΙΝΑΛ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε επίσης τη συμβολή του ΚΙΝΑΛ στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στους κινδύνους της πανδημίας, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, και τόνισε ότι περάσαμε όλοι πολύ δύσκολα αλλά τα καταφέραμε αρκετά καλά προς το παρόν -και ως χώρα και ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που έπληξε εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη επέδειξε αρκετά ισχυρά αντανακλαστικά κι έτσι με αυτήν τη σημαντική οικονομική ενίσχυση, υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις δυσμενείς συνέπειες αυτής της κατάστασης, στο οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα, ότι υπάρχει δυνατότητα να ξαναδούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μας μοντέλο, να ξαναδούμε τη σχέση μας με το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις που διαγράφονται από την ψηφιακή επανάσταση στην καθημερινότητα όλων μας. Υποστήριξε δε ότι «έχουμε τις δυνατότητες ως χώρα, έχουμε τη γνώση και έχουμε και μια νέα γενιά που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αναγέννηση της Ελλάδας».

Η γυναικεία ματιά

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αφού υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι, σε τόσους δύσκολους καιρούς, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια γυναίκα αρχηγός κόμματος να απευθύνεται σε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συμβάλουμε και εμείς από τη μεριά μας με τη διαφορετικότητά μας, με τη δική μας ματιά, με τη δική μας ενσυναίσθηση γιατί έχουμε πολύ σοβαρά θέματα και με τον κορωνοϊό και με την οικονομία».