Π. Τζεντιλόνι: Απόφαση μετά τον Ιούλιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Τζεντιλόνι αναμένει ότι σύντομα θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις ορισμένων χωρών καθώς τα χειρότερα στην οικονομία έχουν ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για θέματα της Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι η ύφεση στην Ευρώπη που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού έφτασε στο ναδίρ. Με την άρση των περιορισμών καλυτερεύει σταδιακά και η οικονομική κατάσταση. Εξακολουθεί όμως να επικρατεί αβεβαιότητα, εκτιμά σε συνέντευξη με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως επισημαίνει, «η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται, μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.»

Σε σχέση με αυτό ο ο κ. Τζεντιλόνι χαρακτηρίζει το πρόσφατο γερμανικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ως ένδειξη «πολιτικού θάρρους». Η δε μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 16% στη Γερμανία «είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη», δηλώνει, για να προσθέσει πως «η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν αναπτύσσεται ξανά αισθητά η γερμανική και αντιστρόφως».

Συμφωνία κατά τη γερμανική προεδρία

Ο Π. Τζεντιλόνι αισιοδοξεί ότι θα καμφθούν οι ενστάσεις των πρωθυπουργών Λεβέν (Σουηδία), Ρούτε (Ολλανδία), Κουρτς (Αυστρία) και Φρέντερικσεν (Δανία)

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν ο Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτηρίζει «εύλογες» τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Κυρίως επειδή τα 500 δις ευρώ από αυτό το ποσό θα διατεθούν ως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις σε περιοχές και επιχειρήσεις που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Τζεντιλόνι εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των τεσσάρων χωρών έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τα 750 δις ευρώ στο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027. Ο ευρωπαίος επίτροπος θεωρεί ρεαλιστικό να παρθεί η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο.

Πηγή: DW