Ζημιές για τον Zara: Μείωση πωλήσεων κατά 44% – Στροφή στις διαδικτυακές πωλήσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Λουκέτο σε 1.200 καταστήματα βάζει ο ιδιοκτήτης της διεθνούς αλυσίδας Zara, καθώς η μητρική Inditex, είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 44% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο, λόγω της καραντίνας.

Η Inditex, η οποία ιδρύθηκε από τον Ισπανό δισεκατομμυριούχο Amancio Ortega, σκοπεύει να δαπανήσει 900 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια για τη αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων στον κόσμο, ανακοίνωσε καθαρή ζημιά 409 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου. Έναν χρόνο πριν, είχε καθαρά κέρδη 736 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 3,3 δισ. από 5,93 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, σχεδόν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3,35 δισ.

Έτσι, ανακοίνωσε ένα πλάνο 2,7 δισ. ευρώ το οποίο θα οδηγήσει σε κλείσιμο περίπου 1.200 καταστήματα, κυρίως μικρού μεγέθους, ενώ σχεδιάζει να επενδύσει σε συστήματα πληροφορικής για online πωλήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί συνολικά ο τζίρος μετά την άγρια πτώση εν μέσω πανδημίας.

Ο ισπανικός όμιλος, ο οποίος κατέχει τις αλυσίδες Zara και Massimo Dutti, έθεσε ψηλά τον πήχη για τις διαδικτυακές πωλήσεις, με στόχο να αντιπροσωπεύουν το 25% των συνολικών πωλήσεων έως το 2022, από 14% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Εκτός από το κλείσιμο καταστημάτων, η Inditex είπε ότι σχεδιάζει να ανοίξει 450 καινούργια, καθώς προχώρησε σε ένα μοντέλο μεγαλύτερων χώρων.

Η καθαρή ταμειακή θέση της εταιρείας ανήλθε στα 5,8 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, σε σύγκριση με 6,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ανέφερε ο όμιλος.