Ανακοινώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 5 λεπτά

Το σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στα νησιά, παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας, ενόψει του ανοίγματος των αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό (από τις 15 Ιουνίου) και της έναρξης της τουριστικής σεζόν. Όπως είπε, στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στους εξής άξονες: την ενδυνάμωση των δομών υγείας, την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, τη διασύνδεση µε νοσοκομεία COVID-19 (π.χ. Αττικόν), την πρόσβαση σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού (testing) και την ενίσχυση συστήματος διακομιδών.

Ήδη είναι δεσμευμένες 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19 στα νησιά που δύνανται να αυξηθούν σε 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης δεσμεύτηκαν 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία COVID-19 στα νησιά που δύνανται να αυξηθούν σε 79 άμεσα αν χρειαστεί. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς.

Τι θα ισχύσει για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

-Λεπτομερή αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης σε όλες τις δοµές

– Ενίσχυση των δομών µε επικουρικό προσωπικό

– Ενίσχυση µε ιατρούς από υγειονοµικές περιφέρειες

– Συµβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων µε γιατρούς , εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας

-Θα υπάρχουν συµβεβληµένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για κατ’οικόν επισκέψεις

– Ενεργοποίηση συµβάσεων µε µπλοκάκι (600 γιατροί µε 2.000 ευρώ αφορολόγητα)

-Ενεργοποίηση Περιφερειών για παροχή καταλυμάτων / σίτισης

-Στελέχωση για 24ωρη λειτουργία όλων των δοµών στη νησιωτική χώρα

Προβλέπονται επίσης μετακινήσεις προσωπικού από τις οικείες Υγειονοµικές Περιφέρειες για την κάλυψη αναγκών κατά την τουριστική περίοδο.

Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας θα είναι σε 24ωρη ετοιμότητα.

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα:

Υπάρχει ενίσχυση της επιδηµιολογικής επιτήρησης σε όλη την ελληνική επικράτεια και ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων/πιθανών κρουσµάτων COVID 19.

Η στρατηγική βασίζεται σε 3 πυλώνες:

• Διεξαγωγή διαγνωστικών µοριακών τεστ µε σταδιακή προσθήκη τεστ αντισωµάτων – κυρίως σε ευπαθείς οµάδες πληθυσµού και κλειστές δοµές (π.χ. γηροκοµεία & φυλακές)

• Συλλογή στοιχείων για διενέργεια επιδηµιολογικών µελετών

• Ενίσχυση ιχνηλάτησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η συγκρότηση 106 Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.Οµ.Υ). σε: Σαλαµίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάµη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήµνο, Σάµου, Χίο, Σύρο, Άνδρο, Σαντορίνη, Κάλυµνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο και Κρήτη.

Μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο . Προβλέπεται επιπλέον η προσθήκη µικρών αναλυτών (PoC) σε συγκεκριµένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις .

Σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα παρακάτω νησιά: Μύκονο, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνο, Σκιάθο, Κεφαλλονιά, Κάρπαθο, Μήλο, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως. Νησιά µε µικρό αριθµό αναµενόµενων τουριστών θα εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα νησιά µε την κατάλληλη υποδοµή.
Το σχέδιο Θεοχάρη για το άνοιγμα του τουρισμού

Οι ανακοινώσεις του Θεοχάρη

Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και τα βήματα τα οποία θα ακολουθηθούν τις επόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης

Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα ανακοίνωσε έγκαιρα πώς θα ανοίξει από τις 15 Ιουνίου, υπό την αίρεση ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς στον τομέα της Υγείας, προσέθεσε δε πως η χώρα ακολουθεί πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και μάλιστα τις “συνδιαμορφώνουμε γιατί επηρεάζουμε τις αποφάσεις”, είπε, διαβεβαιώνοντας ότι “ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες”.

“Από 15/6 αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία”, ενώ παράλληλα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπεται μόνο essential traveling. Τόνισε δε ότι συνεχίζεται η απαγόρευση αεροπορικών ταξιδιών από Μ. Βρετανία και Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας της EASA και θα επανεξεταστεί 1/7. “Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά”, είπε.

Όσο αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι για τώρα εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ενώ τόνισε ότι από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.

Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, ο κ. Θεοχάρης είπε πως αναφορικά με τις 15 Ιουνίου, παραμένουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία. “Από 1/7 ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα”, είπε.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, λέγοντας ότι θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια, για αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναφορικά με όσους εισέρχονται εκτός λίστας EASA. Εκτός αυτού θα υπάρχει περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης, αλλά και 14 μέρες καραντίνας αν βρεθεί θετικός ο ταξιδιώτης.

“Από 1/7 για όλες, τις χώρες προέλευσης, οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα”, είπε ο κ. Θεοχάρης και συμπλήρωσε πως “Θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας, κυρίως σε πρωτεύουσες νομών αλλά και σε όλα τα νησιά μας”. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτόν τον ρόλο.