Μυτιληναίος: “Οι επιπτώσεις της κρίσης κλονίζουν το σημερινό παραγωγικό μοντέλο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με τη φράση “οι επιπτώσεις της κρίσης κλονίζουν συθέμελα το σημερινό παραγωγικό μοντέλο” τοποθετήθηκε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κατά τη διάρκεια των χθεσινών του επισημάνσεων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η “οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση και η κυβέρνηση από τη μια δεν ξέρει αν θα πρέπει να διαθέσει άμεσα όλο το πακέτο ή να κρατήσει δυνάμεις καθώς δεν γνωρίζει τι της επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον. Από την άλλη μεριά η αντιπολίτευση προτρέπει στην άμεση χρηματοδότηση”.

Ο κ. Μυτιληναίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λόγω των ενδο-ευρωπαϊκών συγκρούσεων να μη φτάσει σε όλη του την έκταση το πακέτο στήριξης. Το βασικό επιχείρημα του επιχειρηματία είναι να μην επιδιωχθεί κρατικός παρεμβατισμός σε επιχειρήσεις που πρέπει να διασωθούν, όπως η Aegean, με σκοπό και μόνο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο το νέο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να περάσει μέσα από την στήριξη των επιχειρήσεων.

“Οι επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας”, υπογράμμισε και υπενθύμισε ως προς αυτό πως “ο ΣΕΒ δεν ζητά πια φορολογικά κίνητρα αλλά ενίσχυση της εργασίας”.

Ένα από τα θέματα που άνοιξαν στη διάρκεια της συζήτησης ήταν κι αυτό της θέσης και του ρόλου των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο κ. Μυτιληναίος, σημείωσε ότι οι τράπεζες πάντα θα δανείζουν με τα τραπεζικά κριτήρια και όχι υπεράνω αυτών. “Μην περιμένετε να μοιράζουν χρήματα”, είπε χαρακτηριστικά. Για να τα υπερβούν αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν κρατικές εγγυήσεις και εγγυήσεις από την ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.