Στη Σαντορίνη «εγκαινιάζει» το άνοιγμα του τουρισμού ο Μητσοτάκης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την Σαντορίνη επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να απευθύνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σήμερα το βράδυ, για την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, προβάλλοντας όχι μόνο τις ομορφιές της πατρίδας μας αλλά και μια άκρως επιτυχημένη πορεία στη διαχείριση της σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό.

Στόχος είναι να καταφέρει η Ελλάδα με αξιώσεις και πραγματικές διασφαλίσεις να προσελκύσει επισκέπτες και να διεκδικήσει κατά το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης πίτας για τη φετινή ιδιότυπη τουριστική σεζόν.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επίτευξη του στόχου αυτού θα ανοίξει σα βεντάλια απόψε από το ειδυλλιακό νησί του Αιγαίου με έμφαση στο ότι η Ελλάδα πέρα από τις απαράμιλλες ομορφιές της έχει να επιδείξει υποδειγματικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και ετοιμότητα για να υποδεχθεί τουρίστες ανοίγοντας τις πύλες της στον κόσμο, στην επόμενη καθοριστική φάση.

Στο πλαίσιο αυτό προηγήθηκαν οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα για το πλήρες σχέδιο ενίσχυσης των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό. «Μπορούμε να ανακοινώσουμε πολύ ευχάριστα πράγματα για το άνοιγμα της χώρας μας. Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, «από 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό.

Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Από 1 Ιουλίου έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά» ενώ θα υπάρξει «συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.

Τα αεροδρόμια ανοίγουν όλα από 1 Ιουλίου και την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα». Επίσης, «από 1 Ιουλίου επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια».

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν γίνει σε κάθε επίπεδο επιχειρησιακές ασκήσεις ετοιμότητας.

Με αποδέκτη το παγκόσμιο κοινό, μέσω της αποψινής συνέντευξής του προς τους ανταποκριτές ξένου Τύπου, ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στο ελληνικό καλοκαίρι για επισκέπτες από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στην υγειονομική θωράκιση των νησιών προχωρά το υπουργείο Υγείας, επιδιώκοντας να περιφρουρήσει την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η αξιοποίηση πλωτών μονάδων που θα διενεργούν διαγνωστικά τεστ και θα βοηθούν στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι δομές υγείας και λαμβάνεται μέριμνα για τη διασύνδεση των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς.

Το σχέδιο για το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό περιλαμβάνει ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας, και των αεροδιακομιδών καθώς και περισσότερα διαγνωστικά τεστ.

Στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα για 674 απλές κλίνες και 79 στις μονάδες εντατικής θεραπείας για περιστατικά Covid-19 ενώ έχουν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας σε όλα τα κέντρα και τις δομές για να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Κινητές και πλωτές ομάδες υγείας θα διενεργούν τεστ και θα βοηθούν στην ιχνηλάτηση. Παράλληλα θα υπάρχουν διασυνδέσεις των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς του κορωνοϊού.