Μητσοτάκης από Σαντορίνη: «Στόχος μου να καταστήσω την Ελλάδα ασφαλή τουριστικό προορισμό»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει και την πρόκληση του «ανοίγματος» του τουρισμού με αντίστοιχη επιτυχία με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου από τη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την επίσημη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

Με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση χωρίς ρίσκο. Επίσης αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη για ένα νέο, περισσότερο βιώσιμο μοντέλο για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα διεθνή μέσα ενημέρωσης από έναν «εμβληματικό προορισμό για τον ελληνικό τουρισμό», όπως δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τοπικούς φορείς.

«Ο ελληνικός τουρισμός είναι εδώ ξανά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό που έχουμε τουριστική σεζόν, κάτι που έγινε εφικτό με σκληρή δουλειά και επιμονή και της δέσμευσης των πολιτών να ξεπεράσουμε την πανδημία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε την οικονομική επίπτωση και τόνισε πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο άνετα θα αισθάνονται οι επισκέπτες να έρθουν στην Ελλάδα είτε με το αεροπλάνο είτε με το αυτοκίνητο.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα ως ένα ασφαλή προορισμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρκετές φορές επεσήμανε πάντως ότι θα πρέπει και οι επισκέπτες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί μεν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, αλλά θα υπάρξει και αυστηρότητα όσον αφορά στην τήρηση τους. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι πολύ σημαντικό ότι το άνοιγμα γίνεται σταδιακά καθώς στις δύο επόμενες εβδομάδες θα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες από το εξωτερικό πριν από την 1 Ιουλίου, οπότε θα ξεκινήσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι υγειονομικές υποδομές υπάρχουν και έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, ενώ εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί να υπάρξει άλλη περίοδο πλήρους καραντίνας. Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι όπου χρειαστεί θα γίνουν τοπικές παρεμβάσεις και έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα σενάρια. Σημείωσε πάντως ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει» χωρίς να αποκλείσει βέβαια το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα. «Έχουμε λάβει ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο, δεν υπάρχει προσέγγιση χωρίς ρίσκο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ο πρωθυπουργός έδειξε αρκετά βέβαιος ότι η φετινή σεζόν θα είναι πετυχημένη, χαρακτηρίζοντας και ως πλεονέκτημα της Ελλάδα τις καιρικές συνθήκες, και σημείωσε πως θα πρέπει να χτίσουμε για τις σεζόν του 2021 και 2022.

«Αν έχουν υπάρξει θετικά βήματα στο θέμα της θεραπείας, το 2021 θα είναι μία χρονιά ανάκαμψης», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ένα σημείο που στάθηκε αρκετά ο πρωθυπουργός ήταν αυτός της ανάγκης για ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα είναι περισσότερο βιώσιμο. «Στόχος μας είναι να γίνουμε ηγέτες στον βιώσιμο (sustainable)  τουρισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός

«Αισθάνομαι ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει αρκετά την πολιτιστική κληρονομιά μας. Είναι αρκετός λόγος για να έρθεις στην Ελλάδα κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ευκαιρίες σε τομείς όπως είναι ο γαστρονομικός και ο θρησκευτικός τουρισμός. «Είναι σημαντικό να επεκτείνουμε τη σεζόν μας, ιδίως τη φετινή χρονιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.