Γ. Γεραπετρίτης: Έρχεται ανασχηματισμός μετά την 1η Ιουλίου αλλά όχι σαρωτικός

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός” δήλωσε ο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τον οποίο προσδιόρισε χρονικά από την 1η Ιουλίου και μετά και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εκκινήσει πιλοτικά από τις 20 Ιουλίου και οριστικά από τον Οκτώβριο, ενώ μόλις σε μία εβδομάδα έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά 20.000 πιστοποιητικά. “Οι πολίτες βλέπουν ότι γίνονται εκείνα τα οποία υποσχεθήκαμε”, σχολίασε.

Αναλυτικά, στην αρχή της συνέντευξης, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι σε αυτήν τη συγκυρία “έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα”, η οποία έχει να κάνει με δύο παραμέτρους:

– Το γεγονός ότι “έχουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και πάνω σε αυτήν θα χτίσουμε τις μεταρρυθμίσεις”.

– Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υπάρχουν οι πόροι από την ΕΕ.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: “Εμείς θέλουμε τον διάλογο αλλά κάθε διάλογος έχει κόκκινες γραμμές. Και στις κόκκινες γραμμές, που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία της χώρας, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση”.

Για το σχέδιο της επόμενης ημέρας, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι “θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής Πισσαρίδη, προτάσεις που δεν θα αφορούν μόνο συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και συγκεκριμένες κατευθύνσεις πού θα πρέπει να πάει ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας. Είδαμε το να πορευόμαστε με μία οικονομία εξαιρετικά μονοσήμαντη, την κάνει πολύ ευάλωτη σε περιόδους κρίσης, πρέπει να δημιουργήσουμε μία ισόρροπη οικονομία”.
Όχι γραφειοκρατία

Σύμφωνα με τον ίδιο, από εκεί και πέρα θα υπάρξουν ειδικές διαδικασίες τόσο για την επιλογή των προγραμμάτων όσο και για τον έλεγχό τους. Νέες και γρήγορες διαδικασίες, χωρίς τη μέγγενη της γραφειοκρατίας, η οποία οδήγησε στην εξαιρετικά μικρή απορρόφηση των προηγούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καθώς και ηλεκτρονικός μηχανισμός παρακολούθησης, θα έχουμε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη κάθε επένδυσης.

Μεταξύ των άλλων τομέων που θα στηριχθούν από τους κοινοτικούς πόρους είναι η έρευνα και η καινοτομία, και για πρώτη φορά θα γίνει στην Ελλάδα τόσο μεγάλη επένδυση σε αυτούς τους τομείς, δεσμεύτηκε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς για τα λάθη που έχει κάνει έως τώρα η κυβέρνηση, στον πρώτο χρόνο της θητείας της, ο υπουργός έφερε το παράδειγμα της μεταναστευτικής πολιτικής: “Ήταν, πράγματι, μία αστοχία το γεγονός ότι εξαρχής δεν χωρίσαμε το κομμάτι της μετανάστευσης”.

Ο υπουργός τόνισε την επιτυχία της κυβέρνησης στον ψηφιακό τομέα: Δεν έχει συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τότε που έχει εισαχθεί η ηλεκτρονική έκδοση των πιστοποιητικών και πλησιάζουμε τις 20.000 εκδόσεις πιστοποιητικών. Έτσι, “το Δημόσιο έχει γλιτώσει έναν τεράστιο αριθμό εργατοωρών, κυρίως, όμως, δεν υπήρξε ανάγκη να πάνε 20.000 συμπολίτες μας στην αντίστοιχη υπηρεσία για να λάβουν το πιστοποιητικό”, κατέληξε.