Με θετικό πρόσημο προχώρησε η αγορά των HANDIES

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Market Analyst

Η αγορά των Handies, την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη συνέχισε ανοδικά, με περισσότερα scrap φορτία. Ωστόσο, τα υπερατλαντικά ταξίδια εμφάνισαν μικρότερο ενδιαφέρον. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έμειναν στα $ 3-4Κ /ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, αυξήθηκαν στα $ 4,5-5,5Κ /ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια υποχώρησαν στα $ 3-4Κ /ημέρα

Καλύτερη εικόνα (σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) παρουσίασε η αγορά της Μεσογείου, με αρκετή δραστηριότητα τόσο από τη Δυτ. Μεσόγειο, όσο και προς την Άπω Ανατολή. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο και προς την Ευρώπη έμειναν στα $ 2,5-3,5Κ /ημέρα (bss Canakkale) και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα 4-5Κ /ημέρα (bss Canakkale).

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η δραστηριότητα στον Αμερικάνικο βελτιώθηκε, καθώς η προσφερόμενη χωρητικότητα μειώθηκε, ενώ το ενδιαφέρον για τα υπερατλαντικά ταξίδια αναζωπυρώθηκε. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κινήθηκαν στα $ 4-4,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα 8-9Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA συνέχισε με άνοδο και αυτή την εβδομάδα, καθώς η προσφορά χωρητικότητας ήταν περιορισμένη και η ζήτηση για τα Υπερατλαντικά και προς την Άπω Ανατολή ταξίδια αυξήθηκε. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια αυξήθηκαν στα $ 6,5-7,5Κ/ημέρα (Ευρώπη –Μεσόγειο), προς τη Δυτ. Ακτή της Λατ. Αμερικής (WCSA) ανέβηκαν στα $ 11-12Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 11,5-12,5Κ/ημέρα.

Στον Ειρηνικό, η αγορά συνέχισε με ανοδικές τάσεις. Η διατήρηση της ζήτησης σε ικανοποιητικά επίπεδα, από την Αν. Ινδία και η έλλειψη διαθέσιμων πλοίων στη Ν.Α. Ασία ενίσχυσαν την αγορά. Επίσης, σταθερή ήταν η ροή φορτίων από την Αυστραλία. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 5,5-6,5Κ /ημέρα, τα κυκλικά ταξίδια από το NOPAC στα $ 6-7Κ/ημέρα και από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 8-9Κ /ημέρα.