Σύψας: Υπό εξέταση το σενάριο να εμφανιστούν ενδεχομένως 4.000-5.000 κρούσματα από τουρίστες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα αναμένεται να φέρει το άνοιγμα του τουρισμού. Μάλιστα, οι ειδικοί εξετάζουν όλα τα σενάρια και και ένα από αυτά, είναι ότι ενδεχομένως να παρουσιαστούν 4.000-5.000 κρούσματα από ξένους τουρίστες.

Όπως είπε, ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μιλώντας στο MEGA, σχετικά με το σενάριο των 4.000-5.000 εισαγόμενων κρουσμάτων, “αυτό είναι το χειρότερο σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε. Αυτό το νούμερο δεν είναι βέβαιο. Όλοι αυτοί είναι μαθηματικοί υπολογισμοί που μένει να αποδειχθούν στην πράξη”.

“Εκείνο που οφείλει να κάνει η πολιτεία είναι να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που έχει να κάνει με χιλιάδες εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία όμως θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμα”, καθώς, όπως είπε ο κ. Σύψας “θα είναι μεμονωμένα κρούσματα και όχι συρροές σε κάποια περιοχή”.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως, σημείωσε, καθοριστική για την επιδημιολογική πορεία του κορωνοϊού στην χώρα παραμένει η συμπεριφορά των πολιτών και η αποφυγή συνωστισμού.

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν συνεχίσουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. “Στο τέλος του μήνα μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα των συμπεριφορών συγχρωτισμού” είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα αν εφαρμόζεται ένα είδος “ανοσίας της αγέλης”, επισήμανε πως δεν θα ήταν εφικτό να εφαρμόζεται το lockdown επ’ άπειρον. Σημασία έχει, είπε, η ατομική ευθύνη και αυτός είναι ο παράγοντας που θα παρέχει προστασία στον πληθυσμό.