Ξεκινούν από σήμερα οι πτήσεις σε “Ελ.Βενιζέλος” και “Μακεδονία”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επανεκκινούν από σήμερα τη λειτουργία τους αεροπορικές μεταφορές, εποχικά καταλύματα και μουσεία με την Ελλάδα να  «δηλώνει» έτοιμη για την επόμενη φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, επιδιώκοντας να κερδίσει το σημαντικό στοίχημα του τουρισμού, στηριζόμενη στις επιδόσεις της κατά την διάρκεια της κρίσης.

Όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι κυβέρνηση, αλλά και τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, ωστόσο εκτιμούν ότι τόσο η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, όσο και το ότι στην διάρκεια της πανδημίας κατέγραψε διεθνώς μοναδικές επιδόσεις είναι δύο στοιχεία που θα βοηθήσουν τον κλάδο να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που ήδη καταγράφει.

Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, το «Ελ.Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους τουρίστες αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.

Από σήμερα εξάλλου μέχρι και τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμών, από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα ανοίγει ξανά για όλες τις διεθνείς πτήσεις εκτός από αυτές που προέρχονται από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Εξάλλου σε όλες τις πτήσεις θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ για ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες και αεροδρόμια που είναι εκτός της λίστας της EASA, γίνεται σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός, τότε θα μείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες, σε ξενοδοχείο.