Πάουελ: Ορατός ο κίνδυνος μακροχρόνιας οικονομικής ζημίας από την πανδημία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντική μακροπρόθεσμη ζημιά από την υψηλή ανεργία και το κύμα πτωχεύσεων που αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο τις μικρότερες επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

“Μέχρι οι πολίτες να αισθανθούν σίγουροι ότι η ασθένεια έχει περιοριστεί, η πλήρης ανάκαμψης της οικονομίας δεν είναι πολύ πιθανή”, ανέφερε ο Πάουελ μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας στην έναρξη της διήμερης ακρόασης του στο Κογρέσο.

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας το τελευταίο διάστημα έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, τις μειονότητες και τις γυναίκες. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η τρέχουσα ύφεση να διευρύνει σημαντικά τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, τόνισε.

“Εάν δεν συγκρατηθεί και δεν αναστραφεί, η ύφεση θα μπορούσε να διευρύνει ακόμα περισσότερα το χάσμα στην οικονομική ευημερία που η προηγούμενη περίοδος της ανάπτυξης μείωσε κάπως τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προειδοποίησε επίσης ότι “όσο περισσότερο διαρκεί η ύφεση, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος να γνωρίσει μακροπρόθεσμη ζημιά η οικονομία από τις χαμένες θέσεις εργασίας και τις κλειστές επιχειρήσεις”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η άμεση στήριξη με κεφάλαια “μπορεί να κάνει την κρίσιμη διαφορά, όχι μόνο βοηθώντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά περιορίζοντας επίσης τη μακροχρόνια ζημιά στην οικονομία”, ανέφερε.

Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της Fed για την ανάσχεση της κρίσης, ο Πάουελ σημείωσε ότι “οι δράσεις μας αποτελούν ένα μέρος μόνο της ευρύτερης αντίδρασης του δημόσιου τομέα”.

Επανέλαβε εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια της κοντά στο μηδέν “μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι η οικονομία έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση και είναι πάλι σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών”.