Σύψας: “Κανένα ξενοδοχείο δε θα κλείσει – Το κρούσμα αν εμφανιστεί θα απομονωθεί”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κανένα ξενοδοχείο δεν θα τεθεί ολόκληρο σε καραντίνα, διαβεβαίωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα, ο ασθενής θα απομονωθεί.

Ο καθηγητής,μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το καλοκαίρι με την άφιξη των τουριστών, τόνισε ότι θα υπάρχει ενημέρωση για το ποιο ξενοδοχείο είναι εκείνο που έχει κρούσμα. Όπως είπε: “Δεν μπορούμε να το αποκρύψουμε.”

Επίσης, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, αν υπάρξει κρούσμα σε ξενοδοχείο θα ανιχνευθεί και ο ασθενής θα απομονωθεί. Στη συνέχεια θα γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του και οι στενές επαφές θα μπουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο μέσα. Ωστόσο, το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για τους υπόλοιπους.

Σχετικά με το αν θα είναι το επόμενο καλοκαίρι κανονικό, ο κ. Σύψας απάντησε πως αυτό δεν μπορεί να το πει, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τότε.

Τόνισε πως για να ξεκινήσει ένα εμβόλιο να χορηγείται θα πρέπει αποδεδειγμένα να είναι ασφαλές. “Αν βγει εμβόλιο που έχει παρενέργειες καταστραφήκαμε.” Πιθανότατα ο κάθε άνθρωπος θα χρειαστεί δύο δόσεις του εμβολίου, προσέθεσε.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι δεν θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά ότι θα πάμε με το καλό σενάριο.

“Θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Δεύτερο κύμα μάλλον το φθινόπωρο. Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός. Το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ πιο ήπιο”.