Τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών έπεσαν 70%

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 69,6% στα 18,5 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ασφαλιστικών Καταθέσεων (FDIC) ανέφερε ότι “η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας” ανάγκασε τους δανειστές να διαγράψουν τα καθυστερούμενα χρέη και να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να προστατευτούν από μελλοντικές απώλειες. Πάνω από τις μισές τράπεζες ανέφεραν μείωση κέρδους και το 7,3% των δανειστών δεν ήταν κερδοφόροι.

Η νέα έκθεση, η πρώτη κυβερνητική έρευνα του κλάδου από τότε που η πανδημία έκλεισε μεγάλα τμήματα της οικονομίας, δείχνει ότι οι τράπεζες διέθεσαν 38,8 δισ. δολάρια για να καλύψουν πιθανές απώλειες δανείων στο μέλλον. Πρόκειται για άνοδο περίπου κατά 280% από το προηγούμενο έτος.

Ο αριθμός των δανείων που χαρακτηρίστηκαν ως καθυστερούμενα αυξήθηκε σχεδόν κατά 15%, ωθούμενο από την αύξηση 87% των καθυστερούμενων εμπορικών και βιομηχανικών δανείων.

Παρά τις δυσκολίες, η πρόεδρος της FDIC, Jelena McWilliams, δήλωσε ότι οι τράπεζες ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τους πελάτες στην ύφεση και αποτέλεσαν “πηγή δύναμης για την οικονομία”. “Τα επίπεδα τραπεζικού κεφαλαίου και ρευστότητας παραμένουν ισχυρά”, πρόσθεσε σε δήλωση.

Καθώς πολλοί επενδυτές εξαργύρωσαν τα κέρδη τους από το χρηματιστήριο, οι τράπεζες είδαν 1,2 τρισ. δολάρια, ή 8,5%, αύξηση των καταθέσεων από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο συνολικός αριθμός “προβληματικών τραπεζών” που παρακολουθείται από το FDIC αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2011, από 51 σε 54 επιχειρήσεις το πρώτο τρίμηνο.