Time: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με την καλύτερη απόκριση στην πανδημία παγκοσμίως

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τον παγκόσμιο χάρτη με τις χώρες που ενήργησαν έγκαιρα και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού παρουσίασε ο ιστότοπος του περιοδικού Τime, σε δημοσίευμα με τίτλο «The Best Global Responses to COVID-19 Pandemic».

Σύμφωνα μάλιστα με την εκτενή ανάλυση του επικεφαλής του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ, που εξετάζει την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας από διάφορα κράτη του κόσμου, μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις είναι και η Ελλάδα.

Τα μέτρα λιτότητας είχαν ως αποτέλεσμα ένα σύστημα περίθαλψης που θα αδυνατούσε να ανταπεξέλθει σε μια σοβαρή πανδημία, εξηγεί ο αρθρογράφος του Time.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδρασε αποφασιστικά και πολύ γρήγορα η χώρα τέθηκε σε καραντίνα. Το αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών ήταν η Ελλάδα να καταγράψει λιγότερους από 200 θανάτους, ενώ σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο Πρωθυπουργός σημειώνει προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του πλησιέστερου πολιτικού του αντιπάλου, μια εντυπωσιακή επίδοση δεδομένης μιας δύσκολης πολιτικά δεκαετίας.

Η Ελλάδα έχει άρει τα μέτρα αλλά τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά διότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται από τον τουρισμό στον οποίο απασχολούνται 700.000 άτομα, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Το Time επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την εκπόνηση ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους τουρίστες να έρθουν στη χώρα ενώ θα διατηρείται χαμηλό το επίπεδο κινδύνου. Βασικό στοιχείο του συστήματος αυτού θα είναι ότι επιτρέπεται η είσοδος από χώρες με λίγα κρούσματα, κατά τις πρώτες ημέρες της θερινής περιόδου.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει η συνηθισμένη ζήτηση και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα σε πολλαπλά μέτωπα, εξηγεί ο συντάκτης, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό δεν μειώνει την αξία όσων έχει πετύχει μέχρι σήμερα η χώρα.