Στο επίκεντρο των ειδικών στη χώρα μας, βρίσκονται οι περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης, όπου επιβλήθηκαν νέα έκτακτα και πολύ αυστηρά μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.
Σήμερα το απόγευμα κατέληξε μια 70χρονη που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση, και είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 14 Ιουνίου, ενώ διασωληνώθηκε την επόμενη ημέρα.
Μάλιστα, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ανακοινώθηκε ότι ο οικισμός μπαίνει σε απόλυτη απομόνωση για επτά ημέρες.
Εντωμεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, προειδοποίησε ότι αν υπάρξει εφησυχασμός θα το πληρώσουμε ακριβά. Ο καθηγητής, με αφορμή την περίπτωση του Εχίνου, τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουν οι πολίτες ξεχνώντας τον ιό.
Ο κ. Σύψας είπε ότι είχαμε μια «τοπική αναζωπύρωση κι ελήφθησαν τοπικά μέτρα. Υπήρξε συγχρωτισμός λόγω θρησκευτικών τελετών, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί αν παραβιάζουμε τους κανόνες, όπως ήδη έχει γίνει σε παραλίες, μπαράκια κτλ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, αντισώματα δεν έχουμε, οπότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε αντίστοιχους “Εχίνους».
Συνεχίζοντας ο κ. Σύψας είπε ότι «επτά ημέρες καραντίνας είναι αρκετές για τον κορωνοϊό και θα βγει πολύ σύντομα σχετική ελληνική μελέτη». Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει δεύτερο κύμα ενόψει τόνισε: «Σε δύο εβδομάδες βλέπουμε τα αποτελέσματα. Είναι τυφλά τα κρούσματα κι εμφανίζονται ξαφνικά. Ηδη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έχουμε πολλά κρούσματα. Δεν έχουμε ακόμα το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, αλλά είναι καμπανάκι ότι αν υπάρξει εφησυχασμός, θα μας επισκεφτεί το δεύτερο κύμα και στην Ελλάδα».
Αναφορικά με τους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται από τις όμορες αυτές χώρες ξεκαθάρισε ότι «όλοι οι τουρίστες που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου κάνουν τεστ, όχι δειγματοληπτικά, αλλά όλοι τους, μέχρι το τέλος του μήνα. Εισαγόμενα κρούσματα θα έχουμε, αλλά θα πρέπει όσο το δυνατόν να το περιορίσουμε» κατέληξε.