Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωαγορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων εταίρων για το πακέτο ανάκαμψης.Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,56% στις 365,46 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,40% στις 12.330,76 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 0,42% στις 4.979,45 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,10% στις 6.292,60 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,68% στις 19.618,93, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,32% στις 7.414,20 μονάδες.

Τα βλέμματα στράφηκαν και στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς η εικόνα ορισμένων πολιτειών στις ΗΠΑ όπου συνεχίζεται να καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών σε νοσοκομεία προκαλεί προβληματισμό στους επενδυτές. Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι η τελευταία εστία εξάπλωσης του ιού στο Πεκίνο έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 2,2% σε ετήσια βάση τον Μάιο, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σημείωσαν πτώση 0,4%. “Ένα μεγάλο μέρος της μείωσης οφείλεται στην υποχώρηση της ζήτησης κατά την πανδημία του κορωνοϊού”, ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 13,1% τον Μάιο σε ετήσια βάση, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για βουτιά 17,1% σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαία βάση, οι λιανικές εκτοξεύτηκαν 12% μετά την άρση ορισμένων μέτρων περιορισμού, όπως έδειξαν τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Παράλληλα, ο δανεισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στα 103,7 δισεκατομμύρια λίρες (128,9 δισεκατομμύρια δολάρια) την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, με το χρέος του δημόσιου τομέα να ξεπερνάει το ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1963.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της γερμανικής Wirecard σημείωσε πτώση άνω του 35% μετά την παραίτηση του Markus Bruan από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών, μία ημέρα αφότου η εταιρεία αποκάλυψε ότι λείπουν 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά, σχεδόν ένα τέταρτο του ισολογισμού της.

Στον αντίποδα, η μετοχή του γαλλικού παρόχου τηλεπικοινωνιών Altice Europe σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% ενώ εκείνη της διαχειρίστριας καζίνο Evolution Gaming ανέβηκε 5,7%.