Δένδιας – Σούκρι: Αρχίζει ξανά η συζήτηση για συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

«Ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, στο Κάιρο. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν αναλυτικά και για τα περιφερειακά θέματα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό, την τουρκική προκλητικότητα.

Πριν τη συνάντηση, σε άρθρο του στην εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως είναι κοινή αντίληψη της Ελλάδας και της Αιγύπτου ότι «η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης για όλους τους λαούς της» και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η σημερινή επίσκεψή του στο Κάιρο θα συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ήδη από την υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κρύψει ότι σταθερή επιδίωξή της παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες. Τη βούληση αυτή επανέλαβε ο κ. Δένδιας και σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στην οποία, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η Ελλάδα σε ανάλογη συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, απάντησε: «Η χώρα μου επιδιώκει την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις γειτονικές της χώρες, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών της περιοχής. Αυτή η συμφωνία συνήφθη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επιβεβαιώνει επίσης, το δικαίωμα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως ορίζει η εν λόγω Σύμβαση με το Άρθρο 121. Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει σε όλο τον κόσμο, απορρίπτεται από την Τουρκία, η οποία θέλει να παρέμβει στην περιοχή, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή, που υπογράψαμε με την Ιταλία είναι νόμιμη και μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη».

Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε και τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων με το Κάιρο. «Υπάρχουν δυσκολίες…. Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ζήτημα αυτοτελώς με το Καστελόριζο, απλώς δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο τη διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι, εμείς θα προσπαθήσουμε. Όπως προσπαθούμε και όλους αυτούς τους μήνες με την Αίγυπτο» ανέφερε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι», εξηγώντας πως «οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή» και πως «αν μπορούσαν, θα απέφευγαν να πατήσουν ‘τουρκικό κάλο’».

Συνάντηση και με Αλ Σίσι

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι. Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ανέφερε πως μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και «τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο».