Λαγκάρντ: “Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε δραματική πτώση”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η οικονομία βρίσκεται σε “δραματική πτώση” και κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη.

Η Λαγκάρντ, η οποία απευθύνθηκε στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, που διενεργείται μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε χαρακτηριστικά: “Η οικονομία της ευρωζώνης βιώνει μια δραματική πτώση και οδεύει προς “απότομη μείωση” της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Είπε επίσης ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Η Λαγκάρντ κάλεσε επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα στο σχέδιο ανάκαμψης και είπε ότι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά ήρεμες λόγω των προσδοκιών ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενεργοποιηθεί για να δείξει ότι η ΕΕ είναι και “πάλι σε δράση”.