Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τις κρατικοποιήσεις λόγω της πανδημίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

“Σε μια φάση κατά την οποία η ελληνική οικονομία υποστηρίζει τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα θέλαμε να προχωρήσουμε σε κρατικοποιήσεις για να σώσουμε επιχειρήσεις από τον Covid-19. Δεν επιθυμούμε η αγορά να λειτουργήσει με κρατικούς όρους. Θεωρούμε ότι το γενναίο πρόγραμμα ενισχύσεων, που προωθεί η κυβέρνηση θα αποδώσει”.

Τις δηλώσεις αυτές, έκανε σήμερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της e-Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του.

Ειδικότερα, ο Υπουργός τόνισε ότι “το δημόσιο δεν πρόκειται να επενδύσει σε εταιρείες, όπως τα ναυπηγεία, η ΛΑΡΚΟ ή οι αερομεταφορές παρά την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για την άσκηση μιας ανάλογης πολιτικής. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για το Ελληνικό

Σχολιάζοντας τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί, έκανε ειδική αναφορά στο Ελληνικό δηλώνοντας ότι αρχές Ιουλίου προγραμματίζεται μια σεμνή τελετή για την έναρξη των έργων και στο βαθμό που οι συνθήκες το επιτρέψουν, εφόσον δηλαδή δεν υπάρξει κάποια νέα έξαρση του Covid-19, τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Για την πορεία της οικονομίας τόνισε ότι, φέτος, η κυβέρνηση εκτιμά πως η ύφεση θα κινηθεί μεταξύ του 4% βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου και του 8,5% βάσει των πλέον απαισιόδοξων προβλέψεων, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η υφήλιος δεν θα βιώσει ένα νέο κύμα πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληγερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, επισήμανε ότι “η ελληνογερμανική επιχειρηματική κοινότητα θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγικών υπουργείων και συνολικά της κυβέρνησης, προκειμένου εμπόριο και βιομηχανία να εξέλθουν νικητές από την επερχόμενη ύφεση”.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του πρώτου χρόνου από την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο Επιμελητήριο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση του πλαισίου αρχών προσέγγισης των μελών του, προκειμένου, όπως είπε, ως μηχανισμός να βρεθεί πιο κοντά, στις επιχειρήσεις, τις οποίες εκπροσωπεί και υποστηρίζει.

Αναφέρθηκε επίσης στην αριθμητική διεύρυνση της “οικογένειας” του Επιμελητηρίου, ιδιαίτερα στη Γερμανία, για να σημειώσει ότι “η θέση του θα ενισχυθεί περαιτέρω και η φωνή του θα ακουστεί ισχυρότερη”, ενώ υπογράμμισε την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνογερμανικών οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων προς όφελος και των δύο χωρών.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Μαραγκός, αφού σχολίασε ως επιτυχημένη τη διοργάνωση του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο, όπως και το Hellenic-German Virtual Business Forum της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και του Επιμελητηρίου, στάθηκε στο επόμενο διμερές επενδυτικό “ραντεβού”, όπως το χαρακτήρισε, την 85η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, για να τονίσει ότι “παρά τις όποιες αντιξοότητες και τους περιορισμούς λόγω του Covid-19, η διεθνής αυτή διοργάνωση θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα εκδήλωσης του γερμανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα σε τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, η ανακύκλωση απορριμμάτων, η φαρμακοβιομηχανία, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, τα logistics κ.α.