Πλακιωτάκης: Οι δυνατότητες που ανοίγονται για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησε για την εθνική στρατηγική λιμένων, σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο του «Olympia Forum», με θέμα την επόμενη ημέρα για την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, που οργάνωσε η εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου.

Όπως είπε, σίγουρα υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών και αυτό «προϋποθέτει περισσότερες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό στις υποδομές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Επιτέλους η χώρα μας θα αποκτήσει θεσμοθετημένη νησιωτική πολιτική, αφού μέσα στον νόμο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα οποία μπορούμε να επενδύσουμε σε συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές.

Επειδή ακριβώς, το κονδύλι το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Ναυτιλίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι μόλις 4,5 εκατομμύρια ευρώ, εμείς θέλουμε να το αυξήσουμε, για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και με την σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πακέτο 50 με 60 εκατομμυρίων ευρώ».

«Αυτά τα χρήματα», συμπλήρωσε, «θα μπορέσουμε να τα επενδύσουμε σε συγκεκριμένες λιμενικές υποδομές της χώρας, βάσει βεβαίως και συγκεκριμένων μελετών ωριμότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο βαθμό τα λιμάνια μας, που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούν ατμομηχανές ανάπτυξης σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο».

Επίσης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, αφού τα λιμάνια μας βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία και το κάθε ένα έχει συγκεκριμένο συγκριτικό πλεονέκτημα, για αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε στα συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση για κάθε ένα ξεχωριστά.