Κορωνοϊός: “Το “lockdown” είναι λάθος” επιμένει ο “Τσιόδρας” της Σουηδίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Σουηδία βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω της στρατηγικής που επέλεξε για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος της χώρας  Άντερς Τέγκνελ και  «αρχιτέκτονας» της απρόσμενα χαλαρής στρατηγικής της χώρας κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, μολονότι δέχεται πυρά τόσο στο εσωτερικό της Σουηδίας όσο και από το εξωτερικό,  εξακολουθεί να υποστηρίζει  ότι τα γενικευμένα lockdown ήταν λάθος. 

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στη Σουηδική Ραδιοφωνία ήταν και είναι κατά των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας των παρενεργειών που έχουν στην κοινωνία, αλλά και καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκαν έτσι επιδημίες.

«Ήταν σαν ξαφνικά ο κόσμος να τρελάθηκε και όλα όσα είχαμε συζητήσει ξεχάστηκαν. Τα κρούσματα έγιναν υπερβολικά πολλά και η πολιτική πίεση υπερβολικά ισχυρή. Και τότε η Σουηδία βρέθηκε να στέκεται εκεί μόνη» είπε.

Ο Τέγκνελ παραδέχθηκε εκ νέου ότι υποτίμησε αρχικά το πόσο φονικός είναι ο νέος κορωνοϊός, αλλά αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη στρατηγική του.

Προειδοποιεί δε πως οι περιορισμοί σε τόσο γενικευμένη κλίμακα όσο αυτή που επιβλήθηκε ανά την υφήλιο δημιουργεί άλλα προβλήματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η απομόνωση και η μαζική ανεργία. 

«Κατά τον ίδιο τρόπο που όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις. Σε μία αρχή όπως η δική μας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει μία ευρεία γκάμα ζητημάτων της δημόσιας υγείας είναι φυσικό να λαμβάνουμε αυτές τις παρενέργειες υπόψη» σημείωσε.