Ο Τραμπ εξετάζει να βάλει νέους δασμούς σε εισαγωγές από την ΕΕ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή νέων δασμών ύψους 3,1 δις. δολαρίων σε εισαγωγές από χώρες της ΕΕ, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ επιθυμεί την επιβολή των νέων δασμών σε προϊόντα όπως οι ελιές, η μπύρα, το τζιν και τα φορτηγά, και αύξηση των ήδη υπαρχόντων δασμών σε προϊόντα όπως τα αεροσκάφη, τα τυριά και τα γιαούρτια,

Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υλοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η Givenchy και η Hermes, που παράγουν αγαθά από δέρμα, όπως και η Remy Cointreau και η Pernod Ricard, οι οποίες παράγουν κονιάκ και σαμπάνια, θα δεχτούν ένα γερό «χτύπημα». Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton θα ήταν επίσης ιδιαίτερα ευάλωτη στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων, καθώς παράγει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα που σχετίζονται με του νέους δασμούς.

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ συνδέεται με τον 15ετή «πόλεμο» Ουάσινγκτον – Ευρώπης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων στον κλάδο κατασκευής αεροσκαφών.